Manapság sokat hallhatunk arról, hogy az egészség nagy ellensége szervezetünk pH értékének túlzottan savas irányba való eltolódása. A pH skála 1-14ig terjed, a 7 semleges, az ennél kisebb érték savas, a magasabb pedig lúgos kémhatást jelez. Vérünk is rendelkezik egy bizonyos pH értékkel (7.365), ami kisebb ingadozásoktól eltekintve állandó. Testi folyamataink normális működéséhez ennek a semleges, illetve enyhén bázikus tartományban tartása szükséges. Mit tehetünk azért, hogy ez így maradjon, illetve mivel teszünk magunk kárára?
Urbanizált világunkban a természetben is láthatjuk azt a pusztítást a savas esők által, ami a szervezetünkben végbemehet. Savak anyagcsere folyamataink révén kerülnek a szervezetbe, illetve táplálkozásunkkal. A stresszes, rohanó élet, a dohányzás, alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód is nagyban hozzájárul az elsavasodás kialakulásához, mégis az egyoldalú táplálkozás (pl. túlzott fehérje bevitellel) és a savasító ételek okolhatóak érte legnagyobb részben. Ilyenek például:
- finomított cukor
- vaj, olaj, margarin, zsír
- tojás
- hús
- finomliszt
- csokoládé, édességek
- kávé, fekete tea
- ecet
Az elsavasodott szervezet legyengül, a sok savat nem tudja az anyagcserével kiüríteni, így az általában a kötőszövetekben halmozódik fel, ami meggyorsítja az öregedést. Emellett a betegségeknek is kiváló táptalajt nyújt, mivel az immunrendszer nem tud megfelelően védekezni. A következő tünetek jelentkezése arra utal, hogy felborult a sav-bázis egyensúly:
- fáradékonyság
- töredezett, elvékonyodott haj, barázdás körmök
- száraz, sárgás, fakó bőr és táskás szemek
- allergiás betegségek jelentkezése
- gyakori fejfájás és fertőzések
- a teljesítőképesség hanyatlása, mind fizikálisan, mind szellemileg
- gyomorégés, emésztési diszkomfortérzet
A legtöbb esetben a harmónia visszaállítható, ha változtatunk az étkezési szokásainkon, és esetleg szaunázunk, bázikus fürdőt veszünk (egy kádnyi, 100mg nátrium-bikarbonátos vízben), de a böjtölés, pár napos méregtelenítő kúra is nagyon hasznos lehet. Ahogy a szódabikarbóna is, étkezés előtt egy deciliter vízzel elkeverve egy csipetnyi. Az étrendünk nagyobb részét lúgosító ételekből kéne összeválogatnunk, melyek például:
- nyers vagy párolt, de nem olajban kisütött zöldségek
- a legtöbb gyümölcs
- savanyú káposzta leve
- író és egyéb tejtermékek
- köles, zabkása
- növényi csírák
Aktív, kiegyensúlyozott életmóddal, sok folyadék bevitelével segítünk az anyagcsere folyamatok gyorsításában is, egészségesebbek és ezáltal boldogabbak is leszünk. Mindenképp megéri változtatni!