| Több

A Magyarok Nagy Asztala

Hal a Magyar konyhában

Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend immáron harmadszor rendezi meg A Magyarok Nagy Asztala elnevezésű gasztronómiai fesztivált.A fesztivál ingyenesen várja a kedves érdeklődőket.
Ideje: 2009. június 5-7.
Helye: Vajdahunyad vár

Előzmények:

Az alapötletet „A Magyarok Asztala”  című, Benke László, négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács által jegyzett könyv adta, melyben átfogóan mutatja be a magyar konyhakultúra fejlődését a honfoglalástól egészen napjainkig.

E különleges gasztronómiai kalandozásra az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” invitál minket, mely 2005 decemberében alakult. A lovagrend feladatának tekinti a magyar gasztronómia országon belüli, és nemzetközi színtéren való képviseletét.

A programokról:

A három napos rendezvény során a látogatók megismerhetik történelmünk kiemelkedő momentumait, ételeit, italait: a Honfoglalástól egészen napjainkig.

Az egyes korok kulturális, és gasztronómiai bemutatása mellett évről évre egy kiemelt téma kerül a középpontba. Ez 2008-ban a Reneszánsz volt.

Az idén, az alcímként is szereplő: Hal a Magyar konyhában a fő téma. Az esemény alatt lezajló halászati konferencia célja is az, hogy megismertesse a részvevőket a HAL szerepével, az egészségtudatos táplálkozásban, valamint igyekeznek felkelteni a fogyasztók figyelmét a kiemelkedő minőségű magyar élelmiszerek, és alapanyagok iránt is.

Programok, érdekességek felsorolása, a teljesség igénye nélkül:

  • Halból készült ételek bemutatása, óriás bogrács, halászcsárda
  • Cigányzene
  • Őstermelők termékeinek kóstoltatása
  • 12-15, többek között délvidéki, szerb, cigány, sváb, és bunjevaci lakodalmas csapatok vetélkedése: igazi látványosság: menyasszony, vőlegény, vőfély, lakodalmas zenekar, és násznép részvételével!
  • Magyar régiók főzőpárbaja, és a régióra jellemző népművészeti bemutatók
  • nemzetiségek főzőpárbaja
  • vásári kavalkád, kézműves műhelyek
  • hazai gyártású sörök, magyar borutca
  • biotermékek
  • kulturális műsorok
  • Szolnoki Szimfonikus zenekar koncertje (népszerű zenekari, és operett részletek)

Bővebb információ:

Koch Mária Tel: 30/210-2495, koch.maria@medianexus.hu, www.medianexus.hu;
Novák Gabriella novak.gabriella@medianexus.hu Tel: 30/590-7890

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink