| Több

Fiatalok divatja

Szerző: Doór Veronika

A divatnak, az önkifejezésnek az öltözködésen keresztül talán a stílusukat, egyéniségüket kereső fiatalok körében van a legnagyobb szerepe. Azt pedig, hogy éppen mi a trend befolyásolja a médiában szereplő sztárok, sokak ideáljainak ruházkodása, valamint a nagyobb, irányt mutató külföldi divatházak kreációi.

Elmondhatjuk, hogy a 2008-as divathoz képest 2009 első felében sem lesz túl nagy változás. Ami a ruhákat illeti a '80-as évek újból visszaköszönnek a színekben és stílusban egyaránt. Az idén télen felkapott lila és piros, valamint az ezekkel harmonizáló örök sláger fekete és szürke mellett tavasszal és nyáron a legfeltűnőbb színkombinációk, a tengereket idéző kék különböző árnyalatai és a nap színei, a sárgák is előtérbe kerülnek. Mintákban a csíkos és a geometriai formák sokkal nagyobb helyet kapnak, mint eddig. Anyagokban az áttetsző, lágy esésűek, fodrosak és masnikkal díszítettek ugyanúgy előfordulnak, mint a fémes hatású és színű kelmék. A nadrágoknál visszatérnek a bővebb szárú farmerek, de nem szorítják ki teljesen a testhez álló, szűk társaikat. Az állatminták 2008-ban is divatban voltak, nem változik ez sem, az igazi szafari stílushoz hozzátartoznak, ami főleg nyáron lesz aktuális.

Persze az öltözködésben a kiegészítők legalább olyan fontosak, mint a ruhák. Ami a lábbeliket illeti, a magas és vastag sarkú cipők, bokacsizmák újra fénykorukat élik, melyeket szellősebb változatban akár a tavasz végéig is hordhatunk. A lapos balerinacipők sem tűnnek el, ahogy nyáron sem csak magas sarkú és talpú szandálokat, hanem kényelmes sarut is választhatunk.

Az ékszereknél most a méret igazán lényeges. Vastag karkötőket vagy vékony karperecek sokaságát felvehetjük, ugyanígy a hosszú, csüngőkkel díszített nyakláncokat és fülbevalókat.A bizsukról lógó díszek visszaköszönnek a táskákon is, amelyek sokszor többszínűek, vagy egy harsányabb színben pompáznak. Az öveknél sem meglepő, hogy a hatalmas, díszes övcsatok hódítanak.  

A fiatalok körében a fiúknál szinte ugyanazok a színek tűnnek fel, mint ami a lányok ruhatárában is megtalálható. Bár sokan maradnak a hagyományos „fiús" színeknél, lilákat, rózsaszíneket is egyre többet láthatunk rajtuk. Az eddig kizárólag nőiesnek tekintett részletek megjelennek a ruhákon, kiegészítőkben is. Gondoljunk például a kövekkel kirakott felsőkre, hosszabb láncokra, vagy a gazdagon díszített övcsatokra. Alapvetően mégis vagy elegánsabb, vagy sportosabb stílusban öltöznek, annyi variáció nincs, mint nálunk.

A jelenlegi gazdasági viszonyok közt megemlíteném az árakat is, melyek tekintetében pedig nyilvánvaló, hogy egyedi tervezésű ruhákat igen kevesen engedhetnek meg maguknak, de a fiatalabb korosztály számára is elérhető márkák igazodnak tervezéseikben a tekintélyes divattervezők munkáihoz. Persze ésszerűsítve, hordhatóvá téve azokat. Bár ezek tömeges termelésűek, de olcsón is hozzájuthatunk jó minőségű és szép ruhákhoz. Szinte minden árfekvésben megtalálhatjuk a számunkra legjobban tetsző darabokat.

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink