| Több

Herta

Mama mesél - Kiss Lászlóné - Novella

Hertának egyszerre két komoly hódolója akadt. Az egyik velük egy házban lakott, együtt játszottak gyerek korukban, de csak most vették észre, hogy ennek vége, mert felnőttek lettek. A másikat nem régen ismerte meg egy társaságban. Tulajdonképpen egyikbe sem volt szerelmes, de mindegyik szimpatikus volt számára. A szelíd, szorgalmas Gézához sok kedves emlék fűzte, míg az udvarlásra termett Béla az újdonság erejével hatott. Végül úgy döntött, hogy meg akarja ismerni Bélát, Géza amilyen ragaszkodó, még úgyis vár rá egy kicsit. Ha Bélában csalódna, majd visszamegy Gézához, persze ezúttal már nem játszótársnak.

Hamarosan úgy érezte, hogy jól választott. Béla egyszerűen káprázatos volt,mellette nem lehetett unatkozni. Egyik meglepetés jött a másik után, rengeteg programot szervezett. Remek, figyelmes, ajándékozó udvarló volt. Mire észbe kapott fülig bele szeretett. Nem lehetett visszatáncolni, Béla két hónapos ismeretség után megkérte a kezét és ő gondolkozás nélkül, boldogan igent mondott.

Herta édesanyja korainak tartotta a házasságot. Kérte, hogy várjanak még, hiszen nagyon fiatalok mind a ketten, még ráérnek. De az ifjak nem értettek egyet és megkezdték az előkészületeket az esküvőre és néhány hét elteltével egybekeltek. A fiús házhoz mentek lakni, mert ott akadt hely bőven. Szép környezetben volt a négyszobás családi ház, abból két szobát kapott az ifjú pár tökéletesen berendezve. Mind a ketten dolgozni jártak, a nyugdíjas mama nekik is főzött. A két hetes nászút után, így túl szépen indult minden. Csodálatos hónapok következtek. Moziba, táncolni és sétálni jártak, rengeteg szabadidejük volt. Nagyon boldogok voltak.

Alig múltak féléves házasok, mikor Béla elkezdett kimaradozni. Mindig sikerült valami elfogadható kifogást közölni. A kimaradások egyre gyakoribbak és hosszabbak lettek, a kifogások pedig egyre jobban gyanúsak. A családi harmónia megbomlott egy kicsit. Herta megfigyelő körútra indult, az eredmény nem váratott magára. Azonnal bebizonyosodott, hogy nő van a dologban, még hozzá Kati a közvetlen kolléganő. Elvált asszony, Bélánál öt évvel idősebb, de csinos és rámenős. Volt rá már több példa, ha valaki a hálójába került, nem szabadult egykönnyen.

Herta azonnal haza akart költözni. Az anyja figyelmesen meghallgatta és azt tanácsolta, hogy először feltétlenül beszéljen a férjével, nem lehet így egyetlen szó nélkül valakit elhagyni. Ha nem tudnak egyetértésre jutni,akkor természetesen haza jöhet. De, ha egyetlen mód van rá, ne rúgja fel a házasságát.

Hertában túl sok volt a keserűség ahhoz, hogy anyja tanácsát el tudja fogadni, így inkább elment Teréz nénihez, aki minden további nélkül befogadta.

Egy hónap telt el, mire Béla eljutott addig, hogy felkeresse. Könyörögve kért bocsánatot, tele volt bűntudattal. Mesélte, hogy Kati egy rettenetes nő személy, mindenkit levesz a lábáról, most őt szemelte ki, nem is akarja elengedni. De ő mindenáron szabadulni akar tőle és ehhez kéri az ő egyetlen szerelme segítségét. Ígéri, ilyesmi nem fordul elő többé, csak jöjjön vissza a kis otthonukba, mert nem tud nélküle élni.

Herta mindent elhitt Bélának és már másnap visszaköltözött hozzájuk. Néhány nap szünet után Kati ismét képbe került. Ezúttal Herta és Béla összevesztek, majd néhány nap múlva kibékültek. Béla nem fukarkodott az ígéretekkel, amiket csak néhány napig tartott be rendszerint. Ezek a veszekedések és békülések állandóan ismétlődtek és mindig Kati volt a középpont. Végül Herta kijelentette, hogy ebből elege van és el akar válni. Béla ezt nem akarta. Mondta, hogy Katitól nem képes szabadulni, de vállalja, hogy elmegy a vállalatnak egy vidéki kirendeltségére dolgozni, már beszélt is a főnökével és ő támogatja a kérését. Ezenkívül jelentkezett az egyetemre, egy levelező tagozatú szakmérnöki tanfolyamra.

Végül Kati talált egy jobb munkahelyet és ő ment el a vállalattól. Így Bélának nem kellett vidékre menni dolgozni, de az egyetemi tanulmányait ősszel megkezdte. Visszatért az ifjú pár ismét a régi kerékvágásba, az egyetem miatt ugyan kevesebb lett az idejük egymásra, de úgy látszott minden rendben van. Béla szorgalmasan tanult, Herta nagy figyelemmel igyekezett mindent a lehető legjobban intézni, hogy zökkenő mentes legyen a kis életük.

Már az első félévi vizsga időszakban jártak, éppen egy nehéz vizsga következett. Béla mondta, hogy ez egy kissé időben elfog húzódni és megbeszélték, hogy utána bemegy a társaság a közeli sörözőbe egy kicsit ünnepelni. Herta a sörözés előtt szerette volna megtudni, hogy sikerült-e a férje vizsgája. Az egyetem bejáratával szemben beállt egy kapualjba és ott várakozott. Nagyon hideg volt és a szél is fújt. Látta, hogy a túlsó oldalon egy nő sétál fel-alá. „Sorstársam” – gondolta Herta. Egyszerre csak a kapuban megjelent Béla, széles mosollyal. Úgy látszik, jól sikerült a vizsga, gondolta örömmel a feleség. Csakhogy a mosoly a sétáló nőnek szólt, aki nem volt más, mint Kati. Gyorsan átölelték, megcsókolták egymást, azután egymásba karoltak. Átmentek a túloldalra és Herta előtt mentek el. Ő erőt vett magán és utánuk sietett. Elérte őket és mellettük gyalogolt szótlanul. Szíve olyan hevesen vert és valami úgy szorongatta a torkát, hogy úgy érezte, nem is lenne képes beszélni. Kisvártatva Béla megszólalt:–„Herta, nem veszed észre, hogy te, itt felesleges harmadik vagy?!”

Szegény kis asszonykában összeomlott egy világ. Azt sem tudta, hogy került haza, de azonnal csomagolni kezdett most már a végleges elköltözéshez. Az anyósa megkísérelte visszatartani, a következő szövegekkel:–„Ne menj el kislányom, úgyis megbánod és visszajössz. Nem rossz gyerek ez a Béla és hidd el, szeret ő téged. Csak hát nehéz ám ellenállni, ha valaki felajánlkozik, ez a Kati pedig egy olyan. Az én páromnak is voltak ilyen ügyei fiatalkorában, most meg milyen itthon ülő ember lett. Így lesz ez a Bélával is, csak ki kell várni!”

Herta felcsattant:–„Elég mama, ne tessék tovább szónokolni, én nem ilyen házasságot akarok! Én nem békés öregséget akarok a Bélával, hanem most akarok békében és boldogságban élni és ha ez nem sikerült vele, majd remélem, hogy sikerül mással!” elköszönt az anyósától és elment az édesanyjához, aki ezúttal befogadta.

Herta beadta a válókeresetet. Mikor a békéltető tárgyalásra hívták a feleket, Béla javasolta,hogy még egyszer próbálják meg az együttélést, de a feleség nagyon határozottan elutasította. Hamarosan elválasztották őket, a férj hibájából mondták ki a válást.
Herta jól számított, a hűséges Géza a válás után rövid idővel felkereste régi játszótársát és feleségül kérte, aki ezúttal gyorsan „igen”-t mondott, mert már nem akarta más udvarlását kipróbálni. Ez a házasság tökéletesen sikerült és békességben boldogságban együtt öregedtek meg!

Béla nem vette el a Katit, mert ő olyan természetű volt, hogy nem akart egy férfi mellé sokáig lehorgonyozni, ő nagyon szerette a változatosságot és örökké csak hányódott valakivel az élet tengerén. Többször kapcsolatba kerültek a Bélával, de ezek viszonylag rövid ideig tartottak. Öregségére Kati pedig – megérdemelten – egyedül maradt. Azonban furcsa módon, a Béla is.

Mama mesél rovat cikkei

Lacikám 90-dik születésnapjára

Nem tudom, hogy meghatódjak, vagy tréfálkozzak most veled?Hogy szeretettel, vagy mókásan, írjam én a versemet!Annyi minden történt velünk, az első találkozásunk óta,Több kötetnyi könyv lehetne, és nem csak néhány strófa. tovább..

Szilánkok 11.

Legyünk mértéktartók a dicsérettel  A darázs  Telepátia  tovább..

Szilánkok 10.

Asszonysoros Gyerekszáj 5. Vörös rózsa a szerelem jelképe tovább..

Szilánkok 9.

Így is lehet szeretni?  Gyerekszáj  Két házasság?  tovább..

Aktuális ajánlataink