Szinte mindenki kedveli a legtöbb édesség alapjául szolgáló, számtalan változatban létező és mindig megújuló csokoládékat. Viszont eredetét és útját, ami a mai finom, édes ízéhez vezetett, sokkal kevesebben ismerik. Aki kíváncsi erre, és még kóstolót is szeretne kapni, olvasson tovább.
A fővárosi Millenáris park a Csokoládé lelke című kiállításnak ad otthont ezen a hétvégén, vagyis 2009. szeptember 11-től 13-ig, 10-18 óráig. A műhelyben tanúi lehetünk a folyamatnak, ahogyan a kakaóbabból csoki készül, és nem csak nézni szabad, hanem a végeredményt megízlelni is. Ezen kívül egy történelmi utazás részeseivé válthatunk.
Ízelítő a csokoládé történetéből:
Az első feljegyzések szerint kakaócserje ültetvények már a maya birodalom idején léteztek Dél - Amerikában. Egy legenda azt mondja, ez az istenek eledele, amit az emberek számára is elérhetővé tettek. Ehhez mérten fontos szerepet töltött be a mindennapokban: az adót kakaóban fizették, illetve szertartások kellékeként szolgált. A porrá zúzott szemeket vízzel hígították. Az egyik azték uralkodó kedvenc itala volt a vaníliával és egyéb fűszerekkel ízesített, méz sűrűségű, kakaóbabból készített 'chocolatl'. Így amikor a XVI. században spanyol hódítók egy csoportja érkezett földjére, ezzel az itallal kínálta meg őket. Elkészítése meglehetősen bonyolult volt, ezért nagy megtiszteltetésnek számított az előkelő, ám keserű nedű fogyasztása. Hernando Cortez, a hódító csapatok vezetője terjesztette el Spanyolországban a kakaót. Az uralkodók közt kötött házasságok révén terjedt a híre szerte a világon, és Európában is. A XVII. század végére Belgiumban és Svájcban is nagy népszerűségnek örvendett.
Az akkori kakaó sokkal zsírosabb és keserűbb volt, ezért a holland C. J. van Houten XIX. századi találmánya, a kakaó sajtoló gép forradalmasította a gyártást. Sokkal szárazabb és kisebb zsírtartalmú port lehetett készíteni belőle, illetve az ízén is sikerült javítani. Addig is kaphatóak voltak szilárd csokoládé tömbök, de ízük miatt inkább csak a kakaóital elkészítésére használták fel őket. Ezzel az újítással azonban megtették az első lépést az étcsokoládé születése felé.
Akinek felkeltette az érdeklődését a történet és a folytatás, vagy szeretne csemegézni az igazi, minőségi édességekből, látogasson el a Millenárisra. A jegyár felnőtteknek 1000Ft, 7-18éves korig 500Ft, 7éves kor alatt pedig ingyenes a belépés. Minden csokoládé rajongónak az összes érzékszervre ható, különleges élményben lesz része!