| Több

Szilánkok 10.

Mama mesél - Kiss Lászlóné - Novella - Vers - Novella

Asszonysoros

Gyerekszáj 5.

Vörös rózsa a szerelem jelképe

Asszonysors


Minden a két kiskutya barátkozásával kezdődött. A parkba érkező két fiatal, talán ugyanabban a percben vette le a pórázt a kutyájáról. Azok mind a ketten, a mozgás szabadságától megittasulva elrohantak. Hangos csaholással üdvözölték egymást és olyan boldogan játszadoztak, mintha már régi ismerősök lennének. A lány állva maradt és tisztes távolságból figyelte őket. A fiú egy pillanatnyi tétovázás után odament hozzá. Először a kedvenceikről beszélgettek, a továbbiakban róluk esett szó. Sok érdekes, közös téma akadt. Végül megegyeztek, hogy ezután együtt sétáltatják a kutyáikat. Így másnap már nem véletlenül találkoztak. Észre sem vették, hogy a sétáltatás ideje, a szokványosnak a többszöröse lett. Végig saját magukról folyt a beszélgetés. Meséltek, kérdeztek. Kiderült, a tulajdonképpeni, hirtelen keletkezett, mélységes rokonszenvük centruma az, hogy sorstársak. Friciéket néhány éve elhagyta az apjuk egy nő miatt. Az anyjuk, aki addig jó anya, feleség és háziasszony volt, befelé fordult, magányába menekült és többé nem törődött a gyermekeivel. Andi szülei teljesen elhidegültek egymástól. Munkakörüknél fogva rengeteget utaztak és élték egymástól független, önálló életüket. Andi egyke lévén, nagyon sokat volt egyedül. Közös a két fiatalnál, hogy anyagi gondjaik nem voltak, de szülői gondoskodásban és szeretetben nem dúskáltak. Egyedül a kutyájukat és annak ragaszkodását érezték magukénak. Ezt tartották nélkülözhetetlennek és mindennél fontosabbnak.

Találkozásuk fordulópontot jelentett az életükben. Igyekeztek minél többet együtt lenni és a szívük legbensőbb titkait is feltárni. Andit az otthonában szinte bármikor fel lehetett keresni, ő örökké egyedül volt. Frici, ha hosszabb időre maradt ki, senki nem vonta érte kérdőre. Mind a ketten a gimnázium harmadik évfolyamán tanultak, csak más iskolában. Frici egy évvel idősebb volt Andinál. A kezdeti nagy egyetértés, később szerelemmé érett köztük.

Andi az érettségije idején már terhes volt, de még sikerült eltitkolni. A szüleinek azonban úgy érezte, hogy már ideje elmondani. Nem történtek érzelmi kitörések, csak hideg, de logikus intézkedések. Házasságkötés, lakásvásárlás, annak berendezése, végül az ifjú pár beköltöztetése. Mind a ketten kaptak a szüleiktől egy-egy takarékkönyvet, egy összeggel. Biztatták őket, hogy vigyázzanak magukra és egymásra. Sok boldogságot kívántak nekik, még egyszer és „mint akik jól végezték a dolgukat” becsukták maguk mögött az ajtót.

Frici egy távoli városba nyert felvételt az orvosi egyetemre. Elfogadta és megegyeztek Andi most mindenben segíti őt. Később, ha a gyermek nagyobb lesz, majd Frici teszi ugyanezt. Andi végig keményen helyt állt. Dolgozott a munkahelyén és otthon, gyereket nevelt a férjét segítette anyagilag és erkölcsileg egyaránt. Frici kezdetben gyakrabban, később egyre ritkában látogatott haza. Mikor a tanulmányait befejezte hazajött és néhány hónap múlva összeköltözött egy ugyancsak friss diplomás egyetemi kolléganőjével.

Gyerekszáj

5.

A három és féléves Zolika kérdezi,
Mama valamikor te is voltál kicsi?
Zolikám, mindenki kicsinek születik,
Aztán szépen lassan felnőtté növekszik.


De, ha mindenki kicsi, ki az anyukája,
Ki mos, főz és vasal a sok kis babára?
Tudod a földön mindig élnek emberek,
Közöttük vannak felnőttek és gyerekek.


Mikor te kicsi voltál, ki volt az anyukád?
Te őt nem ismerted, drága kis unokám.
Mama te tudod én mindenkit ismerek.
Sajnos édesanyámat nem ismerheted.


Miért, mama most hol van a te édesanyád?
Miért nem jön soha ide el tehozzád?
Szegény édesanyám, sajnos régen meghalt.
Tudom, édesanyád szegény volt, és meghalt!

 

Vörös rózsa a szerelem jelképeMegszületett Irénke, az első gyermek. Laci egy csodálatos sötétvörös rózsacsokorral érkezett, Irénhez látogatóba. A klinikán virágot elhelyezni, kizárólag a kórterem közepén álló nagyméretű asztalon lehetett. Így, Irén virágcsokra is odakerült a többi közé. Abban az időben, október végén egy ilyen rózsacsokor, bizony luxus cikknek számított. Irén meghatottan szemlélte, férje igaz szerelméből fakadó, bőkezű ajándékát. Egy félig feslett bimbócska a vázába helyezésnél letört, azt gondosan selyempapírba helyezve azonnal lepréselte és eltette.

Másnap délelőtt Ratkó Anna egészségügyi miniszterasszony jött, a klinika hivatalos látogatására. A kórtermekből elvitték a virágokat az aula feldíszítésére. Megnyugtatták a betegeket, hogy néhány óra múlva mindet visszahozzák. Valóban sorra visszakerültek a virágok, kivéve Irén rózsacsokrát. Reklamálására kiderítették, hogy az ő csodálatos rózsacsokrát, mivel az volt az összes között a legszebb, a klinika nevében a miniszterasszonynak ajándékozták.  

Mama mesél rovat cikkei

Lacikám 90-dik születésnapjára

Nem tudom, hogy meghatódjak, vagy tréfálkozzak most veled?Hogy szeretettel, vagy mókásan, írjam én a versemet!Annyi minden történt velünk, az első találkozásunk óta,Több kötetnyi könyv lehetne, és nem csak néhány strófa. tovább..

Szilánkok 11.

Legyünk mértéktartók a dicsérettel  A darázs  Telepátia  tovább..

Szilánkok 10.

Asszonysoros Gyerekszáj 5. Vörös rózsa a szerelem jelképe tovább..

Szilánkok 9.

Így is lehet szeretni?  Gyerekszáj  Két házasság?  tovább..

Aktuális ajánlataink