| Több

A zaj élettani hatásai

cipp.hu

Az orvosi vizsgálatok szerint az átlagos emberi szervezetre gyakorolt hatásai a következõk: 30 dB-tõl pszichés, 65 dB-tõl vegetatív problémák, 90 dB-tõl károsodnak a hallószervek, 120 dB fizikai fájdalmat okoz.

A zaj okozta hallószervi károsodások között három tünetcsoportot különböztetünk meg: hallásküszöb-emelkedés, maradandó hallásküszöb-emelkedés, maradandó halláskárosodás. A halláskárosodás a zaj hangerejétõl és idõtartamától is függ. A naponta ismétlõdõ monoton zajok tartósíthatják a hallásküszöb-emelkedést. A hosszabb idejû nagy zaj a csigában levõ Corti szervet károsítja, így a halláskárosodás végleges. A siketség elszigeteli az egyént és pszichés problémákhoz vezethet. A hallás csökkenése önmagában nem betegség, az illetõ legtöbbször észre sem veszi, de zavarja az akusztikus kommunikációt és a környezetben való tájékozódást.

A nemkívánatos, kellemetlen zajok ingerlik a központi és a vegetatív idegrendszert, zavarják az alvást, a kikapcsolódást és csökkentik a munkavégzõ képességet. A zaj a pihenés, alvás szakaszában gátolja az idegrendszer kikapcsolódását, ideges reakciókat vált ki, ezáltal egészségkárosodást okozhat. A szakaszos zajt nehezebben viseljük el, mint a folyamatosat. Ilyenkor az idegrendszer állandó készenlétben áll az új inger befogadására, ez fokozza a kellemetlenségi érzést. Zajos környezetben hamarabb elfáradunk, megnõ a reakcióidõ, nagyobb a hibaarány, ingerlékenyebbek vagyunk az idegrendszer túlterhelése miatt. Hallástól független tevékenységet is gátolhat a zaj a figyelem elvonása által. Zajban elsõsorban a kreatív gondolkodás, a problémamegoldás és koncentráció szenved kárt. A zaj megnehezíti az elalvást. Már 35 dB szintû zaj is meghosszabbíthatja az elalvási idõt és az alvás felszínesebb lesz. A 45 dB szintû zaj alvás közben önkívületi reakciót okozhat. Az ébresztõ hatások következtében az alvás regeneráló jellege csökken, alvászavarok jelentkeznek.

A zaj okozta károsodások közül a vegetatív ártalmakat a legnehezebb egyértelmûen igazolni, mivel a vegetatív problémák általában több hatás együttes fellépésekor jelentkeznek. Zaj hatására fokozódik az anyagcsere, lelassul az emésztõszervek mûködése. Emiatt szájszáradás is fellép, emelkedik a vérnyomás, szaporább lesz a szívverés és a légzés, fokozódik az izomtónus, gyakori a verejtékezés, tágul a pupilla, nõ az agyvíz nyomása, ezért gyakoribbak a fejfájások. A szervezet alkalmazkodó képessége lehetõvé teszi, hogy a monoton zajok vegetatív hatásait enyhítse, de 85 dB felett ez az idegrendszert tehermentesítõ funkció kimerül, így a vegetatív elváltozások súlyosabban jelentkeznek. Ilyen értelemben a zajhoz nem lehet hozzászokni.

Egy átlagos, egészséges fül a 20-16000 Hz tartományban hallja a hangokat. A hétköznapi társalgás 500-2000 Hz között zajlik.

Az infrahangok a 0-20 Hz közötti nyomáshullámok. Gyakoriak ciklonok, viharok, vulkánkitörések, földrengések, meteorbecsapások, kísérleti atomrobbantások alkalmával. A közlekedés is kelt ilyen hangokat (dízelmozdony, hajók, helikopterek). A gépkocsivezetõt is éri infrahang. Az iparban a gázégetõs kemencék, lassú ütemû motorok, a szél- és vízierõmûvek keltenek infrahangokat. Lakásokban, irodákban a vízcsövek, klímaberendezések a felelõsek érte. Huzamosabb hatás fáradtságérzetet, szédülést, a hasi szervek, a tüdõ és a középfül rezgését okozza, ezért hányinger, szív- és légzési zavarok jelentkezhetnek. Légköri zavarok idején, a fronthatás miatt, nagyobb a gépkocsibalesetek száma is, mivel az infrahangok figyelemcsökkentõ hatásúak.

Sokat tudunk, de még tele vagyunk hiányossággal ebben a kérdéskörben. Fel kell ismernünk a zajártalmakat és elfogatható keretek közé kell szorítani, megelõzve az emberi szervezet károsodását. Nem szabad, hogy megint késõ legyen és már csak gyógyítani, foltozgatni lehet, megelõzni kell!

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink