| Több

Egészség

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Irsai Hortenzia

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet.

tovább..

A dohányzásmentes életért!

Irsai Hortenzia

Kezdődött az aluljárókkal, folytatódott a vasútállomásokkal, várókkal és tömegközlekedési megállóhelyekkel, ám a törvény lehet, hogy tovább szigorodik. A zárt közterületeken, vendéglátóhelyeken (kocsmák, bárok, diszkók stb.) is tilos lesz a dohányzás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák.

tovább..

A jó hallás ára

Irsai Hortenzia

A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük gátoltnak érzik magukat szociális és foglalkozásbeli helyzetükben. A fül-orr-gégészek és az audiológusok megfelelő módszert tudnak mindenkinek ajánlani hallásgondja megoldására. Ez természetesen pénzbe kerül.

tovább..

A süketség génje

Irsai Hortenzia

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat.

tovább..

Dobhártya dolog

Irsai Hortenzia

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is.

tovább..

Altató helyett Sleepwellness!

Irsai Hortenzia

A Sleepwellness egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni...

tovább..

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - II. rész

Irsai Hortenzia

A fülfájás rettegett gyerekbetegség – hihetetlen fájdalmakkal jár, és a süketség rémképét vetíti elő. Számtalan alternatív gyógymód kínál enyhülést, miközben rémtörténetek tucatjai zavarják össze a kezdő anyukákat. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű fülészeti kezelés pedig nem fájdalmas! 

(Folytatás)

tovább..

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - I. rész

Irsai Hortenzia

– Nem minden fülgyulladás esetén kell szúrni! – erősíti meg Dr. Réti Csaba, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezető főorvosa. – Ám bizonyos feltételek esetén nem szabad eltekinteni tőle. Ha a középfül üregében genny van, és ezt lázas, nyugtalan, hányással együtt járó állapot kíséri, akkor nem tesz jót azzal sem az orvos, sem a szülő, ha hagyja szenvedni a gyereket.

tovább..

Beteggé tesz a zaj

Irsai Hortenzia

Azok az emberek, akik zajterhelés miatt alváshiányban szenvednek, hamarabb lesznek allergiásak, lesznek vérkeringési problémáik, magas vérnyomásuk, migrénjeik. A látás mellett a hallás a másik fontos érzékszervünk, hisz a hallás nélkülözhetetlen kelléke szociális együttlétünknek.

tovább..

A passzív dohányzás károsítja a hallást!

index.hu

A passzív dohányzásnak kitett embereknél emelkedik a halláskárosodás kockázata. A Tobacco Control című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány több mint háromezer amerikai felnőtt bevonásával készült.

tovább..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17