| Több

Hirtelen megsiketülés

informed.hu

A hirtelen megsiketülés órákon belül kialakuló, nagymértékű halláscsökkenés, általában csak az egyik fülön. Évente minden ötezredik embernél alakul ki hirtelen hallásvesztés. A háttérben általában valamilyen vírusos megbetegedés, pl. mumpsz, kanyaró, influenza, bárányhimlő vagy mononukleózis infekcióza áll.

Ritkábban egy nagy erőkifejtéssel járó tevékenység, pl. súlyemelés során kerül nagy nyomás alá a belső fül, és az így létrejövő károsodás hirtelen halláscsökkenést és szédülést eredményez. A sérülés első jele egy robbanásszerű hang lehet az érintett oldali fülben. Néha a kiváltó ok nem azonosítható.

Bár a halláscsökkenés az esetek többségében nagy mértékű, a legtöbben 10-14 napon belül teljesen meggyógyulnak, és a fennmaradó esetekben is részben helyreáll a hallás. A betegséget fülzúgás és szédülés kísérheti. Az utóbbi napokon belül megszűnik, de a fülzúgás gyakran megmarad.

Bizonyítottan hatásos kezelés egyelőre nem áll rendelkezésre. Gyakran írnak fel szájon át szedhető kortikoszteroidokat, és javasolt az ágynyugalom is. Bizonyos esetekben sebészi beavatkozás is eredményre vezethet.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink