| Több

Dobhártya dolog

Irsai Hortenzia

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is.

DobhártyaA hallójárat enyhén görbült lefutása miatt gyermekkorban a hallójárat piszkálásakor szerencsére leggyakrabban csupán a hallójárat bőre sérül. Ez fájdalmas ugyan, vérezhet is, de azonnali halláscsökkenéssel nem jár és a következményei is sokkal enyhébbek, mint

a dobhártya sérülése esetén, ami - ha ritkábban is - elő szokott fordulni. Utóbbi esetben a már említett, hirtelen erős fájdalmon és fülből eredő vérzésen kívül az azonnal fellépő halláscsökkenés a legjellegzetesebb panasz. A sérülés következtében nyitottá vált dobüreg többnyire befertőződik és ún. sérüléses középfülgyulladás alakul ki. Ennek legjellemzőbb tünete a fülfolyás.

Közvetlen erőbehatás az is, amikor a hallójárat belső, csontos része eltörik - leggyakrabban a koponyaalapi törés részjelenségeként, és emiatt szakad el a hallójárat csontos csövében kifeszülő dobhártya. Ez természetesen a koponyaalap csontjainak törése miatt a fentiekben részletezettnél súlyosabb sérülés, és mindenképpen azonnali kórházba szállítást igényel.

DobhártyaAz indirekt, közvetített mechanikai hatások típusos esete, amikor a fülre adott pofontól sérül a dobhártya. Ilyenkor a tenyér elzárja a hallójáratot, az ütés energiáját a hallójáratban lévő levegő továbbítja a dobhártyára, átszakítva azt. Ilyen mechanizmus alapján alakul ki a dobhártya sérülése hirtelen légnyomásváltozás, például robbanás következtében is. A robbanást kísérő erős hang hatására a belső fül is károsodhat, ami maradandó halláscsökkenéshez vezethet. Sokkal kisebb ütés is komoly sérülést okozhat, ha a hallójáratban víz van, ami gyakorlatilag összenyomhatatlan. Ezzel magyarázható a dobhártya beszakadása például strandon, vízben labdázás közben, amikor a labda fülön találja a gyermeket, még akkor is, ha viszonylag kis erővel éri az ütés. A vízipólósoknak is emiatt kell különleges fülvédőt viselniük.

A dobhártya sérülésének felismerése és kezelése is fül-szakorvosi feladat. A hallójáratból eredő vérzés azonnali szakellátást, néha sürgős mutétet igényel. Amennyiben súlyosabb sérülésre (koponyaalapi törésre) van gyanú, a sérültet azonnal kórházba kell szállítani!

A dobhártya közvetlen sérüléseinek megelőzése rendkívül fontos: ne engedjék, hogy gyermekük gyufaszállal, fültisztító pálcikával, hajcsattal a fülébe nyúlkáljon, és önök se járjanak elöl rossz példával!

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink