| Több

A megszépítő alvás

patikamagazin.hu

Közhelyszámba menő tapasztalatunk: ha keveset, vagy nem eleget alszunk, a szokottnál idegesebbé, érzékenyebbé, sérülékenyebbé válunk. Ugyanakkor azt csak viszonylag kevesen tudjuk, hogy a kialvatlanság károkat okozhat a bőrünknek is.

Alvással a mély barázdák ellen

Ránc és ránc között lényeges különbség van. Hidratáló krémekkel, szérumokkal csak a nedvek hiánya miatti ráncok „tölthetők” fel. A tartós stressz, a kialvatlanság fokozatosan kialakuló mélyebb barázdáit, amelyek az arcizmok megfeszítettségéből adódnak, valójában csak a pihentető alvás képes enyhíteni.

A sejosztódás maximális sebességre kapcsol

Alvás közben a szervezetünkben lelassul az anyagcsere (az átlagos nappali szint 10–25%-ára), és a testhőmérséklet is csökken. Ugyanakkor a bőr anyagcsere-aktivitása pont az éjszaka folyamán a legélénkebb, ekkor épülnek az új sejtjei, és regenerálódnak a nappal károsodottak. Egy vizsgálat megállapította, hogy a sejtosztódás mértéke a bőrben és a vérben alvás közben két-háromszorosára növekszik. Ez ébrenléti állapotban nem történhet meg, mert a szükséges energiát a szervezet másra fordítja.

Röviden a bőr éjjel regenerálódik: ekkor piheni ki és dolgozza fel azt a stresszhatást, amely napközben érte. Az pedig köztudott, hogy mi minden káros hatásnak van kitéve bőrünk a nap és az év nagy részében (ha csak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a telet egy sí-, a nyarat pedig egy földi paradicsomban tölthetjük, munka és stressz nélkül…).

Segítő hormonok termelődnek, míg mi álmodunk

Alváskutatók szerint a bőr regenerálódása éjfél előtt nagyjából egy órával a legintenzívebb. A fiatalság hormonjának is nevezett melatonin csak sötétben, alvás közben termelődik. Ez a hormon fontos a bőr számára is, mivel megvédi az antioxidánsok károsító hatásaitól.

Az alvásidőben választódik ki a szomatotrop növekedési hormon is, amely egyebek mellett a bőr és az izmok regenerálódásában is fontos szerepet játszik. Ha valaki túl keveset, vagy nem elég mélyen alszik, akkor ennek a hormonnak a termelődése is zavart szenved, ami szinte azonnal láthatóvá is válik a bőrön. Amerikai kutatók azt is tapasztalták, hogy rövid idejű, négyórai alvás esetén, már három nap után észrevehetően megnövekedik a vérben a kortizol stresszhormon szintje. A próbaszemélyek bőre sápadtabbá, szárazabbá vált, a szemek alatt a karikák és a ráncok hangsúlyosabbak lettek.

Egyéntől függ, hogy kinek mennyi az elegendő

Az elegendő alvás – ez bizony napi átlag nyolc órát jelent, ha egyénektől és kortól függően erős eltérések is vannak –, amellett, hogy az egészséges életmód egyik döntő tényezője, bőrünk állapotát és kinézetét, szemmel látható minőségét is meghatározó módon befolyásolja. Akik rendszeresen kevesebbet alszanak, ne csodálkozzanak hát, ha vonásaikban gyorsabban öregednek a kelleténél. Ez egyébként a legjobban a szem alatti, nagyon érzékeny, vékony, sérülékeny bőrterületen vehető a legjobban észre. A szem alatti rész általában 50%-kal vékonyabb, mint az arcbőr más területei. Ezért itt sokkal jobban meg is látszanak a fáradtság, a megviseltség, a kialvatlanság jelei: apró ráncocskáktól kezdve a feketés-lilás foltokon át, a duzzadt táskákig.

A kozmetikusok és a kozmetikai szerek sok mindent tudnak tenni az alváshiány okozta bűnjelek eltüntetésében, de a megelőző gyógymód ez esetben is célravezetőbb: az egészséges életmód, benne a már említett, alvásszakértők szerint napi átlag nyolcórányi alvással.

A fejlett országokban kevesebbet alszanak

A baj csak az, hogy kutatások szerint a fejlett országokban élő nők hétköznaponként átlagosan 6 óra 45 percet, a hét végén pedig napi 7 órát alszanak. Amikor meg ébren vannak, rendre többet teljesítenek, mint a férfiak: a munka mellett többnyire rájuk hárul a bevásárlás, a segítség a gyereknek a házi feladat elkészítésében, a mosás, a főzés stb. Arról nem is beszélve, hogy a csecsemők éjszakai riasztásait is nekik kell kivédeniük. Szóval van bőven, ami ki tud ülni egy dolgozó nő arcára a kevés és/vagy nem háborítatlan alvás következtében.

Mit tehetünk a pihentető alvásért?

• Zárjuk ki a zajt a hálószobából. Használjunk füldugót.
• Sötétítsük el a hálószobát. Ha ez nem megoldható, használjunk szemvédőt.
• A hálószoba legyen hűvös.
• Lazító gyakorlatokkal (jóga, meditáció, légző gyakorlatok), vagy egy pihentető illóolajos (levendula, vagy bergamott) fürdővel próbáljunk meg megszabadulni a feszültségektől.
• Igyekezzünk mindig azonos időben ágyba bújni.
• Lefekvés előtt igyunk egy pohár alvás-segítő teát (citromfű, orbáncfű, komló).
• Ne tartsunk tévét, számítógépet a hálószobában.
• Válasszunk megfelelő méretű, keménységű matracot, hogy legyen elegendő hely a forgolódásra.
• Gondoskodjunk arról, hogy ne fázzon a lábunk (takaró, zokni).
• Ne feküdjünk le teli gyomorral.
• Lefekvés előtt ne igyunk se kávét, se teát, se kólát. És ne együnk csokoládét sem, mert ezektől több órán át éberek lehetünk.
• Közvetlenül lefekvés előtt kerüljük az intenzív, vérpezsdítő mozgást.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink