| Több

Megtanítjuk a helyes fülpucolási technikát

noilapozo.hu

Rossz fülpucolási technikával többet árthatunk, mint használunk - nemcsak füldugulás, de egyéb sérülés is lehet a helytelen tisztogatás eredménye. Most szakember segítségével megtanítjuk az olvasóknak a helyes technikát, és azt is kiderítjük, hogy szükség van-e fülpucolóra.

Piszkáljuk vagy ne piszkáljuk? Örök dilemma, legalábbis ami a fülpucolást illeti. Az egyik tábor azt mondja, hogy fülpucoló pálcikával semmilyen kárt nem okozhatunk, a másik pedig esküszik rá, hogy a természet elintézi, amit kell, és nem szükséges a fülünkben turkálni, kitisztul az magától is. Egy viszont biztos - és ezt mindkét tábor elismeri -: az ápolatlan, koszos fül az egyik legkiábrándítóbb látvány, amit el tudunk képzelni valamelyik embertársunkon. Utánajártunk, a szakember mit mond a fülpucolásról, és azt is sikerült kideríteni, hogy mi a helyes technika, ha tisztításra kerül a sor. Következzenek a tippek és a tilalmak fültisztításhoz.

Tömérdek kérdésünkre Dr. Neuwirth Tamás fül-orr gégész szakorvos válaszolt, aki pályafutása során látott már csodákat fülpucolás címszó alatt. "Az emberek kreativitása ilyen helyzetekben is határtalan, volt olyan páciensem, aki a megfelelően tiszta hallójárat eléréséhez egy kötőtűt hívott segítségül, az eredmény persze nem makulátlan hallójárat, hanem felsértett hámréteg és sérült dobhártya volt. Nemcsak az a fontos, hogy pucoljuk a fülünket, az legalább annyira lényeges, hogy a technikánk is hibátlan legyen" - véli a szakember.

Pálca vagy nem pálca

Az általános tapasztalat, hogy jó pucolási technika hiányában a fülpiszkálóval többet árthatunk, mint használunk, ugyanis nem csinálunk mást, mint szépen lassan visszatuszkoljuk az egyébként magától könnyedén távozó fülzsírt. Ráadásul az állandó pucolással a hallójáratban található apró csillószőröket is károsíthatjuk, amelyeknek az lenne a feladatuk, hogy kihajtsák a felesleges fülzsírt. A másik gond a túl gyakori és helytelen pucolással, hogy esetleg túl sok fülzsírt távolítunk el, ami pedig fontos szerepet tölt be a fülünk védelmében - ez az anyag védi meg a hallószervünket a külső szennyeződésektől és a fertőzésektől, így annak eltávolításával több a kár, mint a haszon.

A fülünk valamilyen szinten tisztítja önmagát, így bőven elég, ha kiszedjük a hallójárat elejére felgyülemlett zsírt - na persze azt is csak a helyes technikával. Ami a következő: a pucolandó fület hátulról fogjuk meg az ellentétes kezünkkel, majd nyissuk ki a szánkat és húzzuk lefelé, a nyakszirt felé a fülcimpánkat. Ilyenkor a hallójárat kiegyenesedik, és könnyebben ki tudjuk szedni a feleslegessé vált fülzsírt. Ehhez nyugodtan használhatunk pálcát, de ilyenkor sem szabad túlságosan mélyre nyúlni.

Fülmosás

Olyanok is akadnak, akiknek hajlam vagy korábbi betegségek miatt gyakran bedugul a fülük. Ilyenkor nincs mit tenni, mint elballagni a legközelebbi, lehetőleg jól bevált fül-orr gégészetre, ahol a szakorvos néhány perc alatt kimossa a bedugult fület. Arra viszont figyelni kell, hogy lehetőleg olyan orvost válasszunk, aki odafigyel arra, hogy a beszáradt fülzsír minimális szinten felszakíthatja a hámréteget, ami azután könnyen begyulladhat. A körültekintő és mindenre odafigyelő szakorvosok a mosás után fertőtlenítik a területet, és ezzel kiküszöbölik az esetleges gyulladásokat. Az otthoni fülmosás egyáltalán nem ajánlott, ha már mindenképpen valamilyen folyadékkal próbálkozunk, akkor vehetünk fültisztító spray-ket, de ezek problémás fül esetén nem igazán hatékonyak, normálisan tisztuló fülnél pedig teljesen feleslegesek.

Fülgyertya

A népi gyógyászatból ismert technika tényleg hatásos megoldás lehet fülproblémákra, persze csak akkor, ha nem mi magunk próbálkozunk, ugyanis könnyen pórul járhatunk.

Az égő gyertya arra hivatott, hogy vákuumot képezve kiszívja a bent ragadt fülzsírt, azzal viszont csak kevesen számolnak, hogy a rossz technika miatt lecseppenhet a forró viasz, ami könnyen égési sérüléseket okozhat. Ezért bármennyire is jól bevált segédeszköz a fülgyertya, azért jobb, ha a használatát szakértőre bízzuk.

A gyerekek és a fülpucolás

Mivel a legkisebbek hallójárata még igen szűk, ezért különösen oda kell figyelni arra, hogy ne nyúlkáljunk bele a fülbe - a természet elvégzi a kellő tisztítási folyamatot. Azonban főleg ilyenkor, amikor a gyerekek előszeretettel töltik a vízben a napot, előfordulhat, hogy a víz nem távozik a fülből, amit a csemeték elég rosszul viselnek. Ilyen esetben nincs más teendő, mint a felnőtteknél is ismert technikával kiegyenesíteni a hallójáratot, majd egy nagyon vékony vattadarabot behelyezni a hallójáratba - de ezt sem szabad túl mélyre dugni. A vatta amint vizet ér, rögtön felszívja azt, és a probléma azonnal megszűnik. Bármennyire is tiltakozik a művelet ellen a gyerkőc, nyugodtan végezzük el, ugyanis garantáltan fájdalommentes a beavatkozás.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink