| Több

Süket generáció

Irsai Hortenzia

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek!

Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül.

A zúgás figyelmeztető jel.

Aki rendszeresen füldugó nélküli zenehallgatásnak teszi ki magát, meggondolatlanul teszi tönkre hallását. Ma már minden negyedik fiatal halláskárosodásban szenved. Ilyen zenehallgatási szokások mellett az egészségügyi minisztérium 10 decibel értékű halláskárosodást jósol a fiatal generáció 10%-ának. Sok ország egészségügyi minisztere küzd régóta, hogy a zene a diszkókban 100 decibel alá csökkenjen. A diszkó tulajdonosok azonban tartanak a látogatottság visszaesésétől, mert mi van, ha a célcsoport nem tartja majd eléggé menőnek a „halk” zenét. Az innsbrucki orvosi egyetem aktuális kutatásai alapján azonban bizonyított, hogy a fiatal látogatók 85%-ka alacsonyabb hangerő mellett is ugyanolyan szívesen jár diszkóba.

diszkó

Éppúgy a hordozható fül-/fejhallgatókkal ellátott zenelejátszókra is ráférne egy kis hangerőszabályzás. Frankreichban már érvénybe lépett egy hasonló szabályozás, például Apple iPodok már csak 100 decibel maximum hangerővel vásárolhatók az EU-ban. Ám ez a korlátozás interneten elérhető programok segítségével
megszüntethető … Akkor mit ér a szabályzás? Ki veszi komolyan a hallásvédelmet?

zaj

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink