| Több

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - I. rész

Irsai Hortenzia

– Nem minden fülgyulladás esetén kell szúrni! – erősíti meg Dr. Réti Csaba, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezető főorvosa. – Ám bizonyos feltételek esetén nem szabad eltekinteni tőle. Ha a középfül üregében genny van, és ezt lázas, nyugtalan, hányással együtt járó állapot kíséri, akkor nem tesz jót azzal sem az orvos, sem a szülő, ha hagyja szenvedni a gyereket.

rettegett betegség a fülfájás

A gyerekek hét százalékának évente egyszer középfülgyulladása van. Különösen veszélyeztetettek a közösségbe járó kisgyerekek. A középfülgyulladás ugyanis cseppfertőzés következménye: az egyszerű nátha húzódik a fülre, és okoz komoly fájdalommal járó gyulladást. A gyerekek egy köhögés, tüsszentés, vagy akár egy lehelet útján is elkaphatják a vírust – amely télen a zárt közösségben különösen gyorsan terjed. A kicsik anatómiai berendezése is segíti a fertőzés gyors terjedését: rövid és tágas a fülkürtjük, így a vírusnak nem kell nagy utat megtennie, hogy eljusson a középfülbe. A viszonylag nagyobb orrmandulák miatt pedig gyengébb az orr szellőzése, így a vírusok a meleg, nedves közegben gyorsan tudnak szaporodni. A bölcsődések különösen veszélyeztetettek, hiszen az ő immunrendszerük sokkal gyengébb az óvodásokénál.

Meg lehet előzni!

Ha tudjuk, hogy a gyerek hajlamos a fülbetegségekre, már az egyszerű náthát is kezelni kell, mégpedig gyakori orrszívással. Emellett orrcseppel kell megakadályozni a váladék bőséges keletkezését. És persze a legfontosabb: addig nem szabad közösségbe engedni a gyereket, ameddig nem lesz tünetmentes. Ez pedig akár hónapokig is eltarthat.

fülfájás

 

Mikor nem kell szúrni?

Sokan a gyerekkori rossz élmények miatt rettegve viszik gyereküket a fülészetre, pedig a gyorsan felfedezett baj esetén el lehet kerülni a fájdalmas kezeléseket. A csecsemők első fülgyulladását például érdemes először antibiotikummal kezelni, és ha két-három napon belül javul a dobhártya látványa, akkor nincs szükség szúrásra. Ám ilyenkor folyamatos ellenőrzésre van szükség, nehogy a fül mögötti dobüregben felszaporodó genny általános gyulladást okozzon.

Nem érdemes ahhoz az aranyos doktor bácsihoz menni, aki soha senkinek a fülét nem szúrja fel, de nem is az a jó orvos, aki minden fülgyulladásnál tűt vesz elő. Ha már felszaporodott a genny a középfülben, akkor a gyereket kínzó fájdalom a szúrás után azonnal megszűnik, és megkönnyebbülve távozik a gyerek a rendelőből. A jó időben végzett szúrás megelőzi a visszaeséseket, és hamarabb gyógyul.

Inkább fakadjon ki?

Nem igaz, hogy a magától kifakadó dobhártya jobban gyógyul. Az orvos csupán apró metszést végez a dobhártyán, ezzel segíti a váladék kiürülését. A magától átszakadó dobhártya nehezebben gyógyul, gyakran lyuk marad utána, és ami a legrosszabb, az ürülés késlekedése miatt a gyulladás továbbterjedhet a fül belsejébe, és ott maradandó halláskárosodást is okozhat.

Folytatás következik...

 


 

Egészség rovat cikkei

A dohányzásmentes életért!

Kezdődött az aluljárókkal, folytatódott a vasútállomásokkal, várókkal és tömegközlekedési megállóhelyekkel, ám a törvény lehet, hogy tovább szigorodik. A zárt közterületeken, vendéglátóhelyeken (kocsmák, bárok, diszkók stb.) is tilos lesz a dohányzás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák. tovább..

A jó hallás ára

A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük gátoltnak érzik magukat szociális és foglalkozásbeli helyzetükben. A fül-orr-gégészek és az audiológusok megfelelő módszert tudnak mindenkinek ajánlani hallásgondja megoldására. Ez természetesen pénzbe kerül. tovább..

Altató helyett Sleepwellness!

A Sleepwellness egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni... tovább..

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - II. rész

A fülfájás rettegett gyerekbetegség – hihetetlen fájdalmakkal jár, és a süketség rémképét vetíti elő. Számtalan alternatív gyógymód kínál enyhülést, miközben rémtörténetek tucatjai zavarják össze a kezdő anyukákat. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű fülészeti kezelés pedig nem fájdalmas!  (Folytatás) tovább..

Aktuális ajánlataink