| Több

Beteggé tesz a zaj

Irsai Hortenzia

Azok az emberek, akik zajterhelés miatt alváshiányban szenvednek, hamarabb lesznek allergiásak, lesznek vérkeringési problémáik, magas vérnyomásuk, migrénjeik. A látás mellett a hallás a másik fontos érzékszervünk, hisz a hallás nélkülözhetetlen kelléke szociális együttlétünknek.

Aki rosszul hall, nehezebben kommunikál embertársaival. Ezáltal csökken az esélye arra, hogy normális szociális kapcsolatokat teremtsen, ápoljon – súlyos a következménye: magány és elszigetelődés. A hallóérzék figyelmeztet minket, ha bármilyen veszély fenyeget. DE: hallásunk veszélyben van! Környezetünk többé már nem csöndes: forgalom és a repülők zaja, a jelenleg is folyó iparosodás vagy esetleg egy hangos szomszéd visszhangzik fülünkben. Közben a nap huszonnégy órájában folyamatos kattogás, zúgás – ami hosszú távon beteggé tesz.

Beteggé tesz a zaj

Kettős veszély

2 veszély között kell különbséget tenni hosszantartó zajterhelés estén: először is magát a hallást ért károkat kell megvizsgálni, majd pedig a lelki hatásokat és azok következményeit. A tények magukért beszélnek: a fülzúgás (tinnitusz) és a nagyothallás mára már népbetegséggé váltak. Megnyugtató azonban, hogy a fiatalság 15%-a már olyan rosszul hall, mint egy 50 éves. Évente 6.000 új „részleges halláskárosultról” számolnak be, akiknek munkahelyi betegségként könyvelik már el panaszaikat. A lelki következmények még tovább vezetnek: koncentrációhiány, vérkeringési problémák, magas vérnyomás, tanulás akadályozása gyermekeknél, alvásproblémák vagy pszichiátriai megbetegedések, egészen a színinfarktusig.   

A probléma

A zaj egészségre káros hatását nem olyan egyszerű megindokolni, mint például egy fertőzéses megbetegedését. A zaj egészségkárosító hatása – a halláskárosodást figyelmen kívül hagyva – egy hosszú, nehezen átlátható folyamat, amelyet számos más tényező is befolyásol.

Mi is az a zaj tulajdonképpen?

Szemünket be tudjuk csukni – fülünket azonban nem. Ezért zajt kikerülni nem is olyan egyszerű. A zaj egy nem kívánatos, kellemetlen és/vagy káros hangzás. A hang egy mérhető fizikai egység és ugyanakkor egy egyéni dolog. Itt a mértékegység az érzékenység vagy egy belső definíciója a zajnak. Fontos szempont az is, hogy a zaj állandóan előjön-e vagy pedig csak ideiglenesen zavarja fülünket. Fülünk fájdalomhatára 120 decibel, de az utcai forgalom 80 decibelje is betegséget okoz hosszú távon.

Beteggé tesz a zajNyugalmat és csöndet nehéz találni…

Az életterünkben folyamatosan hallható zajok  felelősek sok testi megbetegedésért, panaszért. A hosszantartó zajnak azonban szociális hatása is van: alvászavart okoz, ami megint csak a munkahelyi vagy iskolában nyújtott teljesítőképességünket csökkenti. Egy forgalmas utca mellet lakó családnál kimutatott, hogy sok esetben nehezebb a nyugodt, megértő beszélgetés egymás és a szomszédok között is, csökken a gyerekek játéklehetősége. Ez elszigetelődéshez, végül pedig az ember elmagányosodásához vezet.

 

 

Egészség rovat cikkei

A dohányzásmentes életért!

Kezdődött az aluljárókkal, folytatódott a vasútállomásokkal, várókkal és tömegközlekedési megállóhelyekkel, ám a törvény lehet, hogy tovább szigorodik. A zárt közterületeken, vendéglátóhelyeken (kocsmák, bárok, diszkók stb.) is tilos lesz a dohányzás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák. tovább..

A jó hallás ára

A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük gátoltnak érzik magukat szociális és foglalkozásbeli helyzetükben. A fül-orr-gégészek és az audiológusok megfelelő módszert tudnak mindenkinek ajánlani hallásgondja megoldására. Ez természetesen pénzbe kerül. tovább..

Altató helyett Sleepwellness!

A Sleepwellness egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni... tovább..

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - II. rész

A fülfájás rettegett gyerekbetegség – hihetetlen fájdalmakkal jár, és a süketség rémképét vetíti elő. Számtalan alternatív gyógymód kínál enyhülést, miközben rémtörténetek tucatjai zavarják össze a kezdő anyukákat. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű fülészeti kezelés pedig nem fájdalmas!  (Folytatás) tovább..

Aktuális ajánlataink