| Több

A 40. magyar filmszemle

Szerző: Doór Veronika

Ebben az évben 40. alkalommal rendezik meg a filmszemlét hazánkban január 27. és február 3-a  közt. A versenyre érkezett magas nevezési arány miatt az előzsűri javaslatára végül száz alkotást vetítenek le a több, mint háromszázból. Játék és kisjátékfilmek, tudományos-ismeretterjesztő, dokumentum és tvfilmek közül csemegézhetnek az érdeklődők. Azt, hogy melyek ezek pontosan, megtekinthetjük a www.magyarfilmszemle.hu -n. A vetítésekre a Palace MOM Parkban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Bem Moziban valamint a Budapesti Kongresszusi Központban kerül sor, emellett több vidéki mozi is csatlakozott a sorhoz.

A programokról

 A szemlét Törőcsik Mari nyitja meg január 29-én 19órakor a Kongresszusi Központban, majd az Életműdíjak és a Magyar Mozgókép Mestere cím átadása után Kenyeres Bálint, Európa-díjas rendező A repülés története című filmjét játsszák. Ez is egy, az előzsűri által kiemelt filmekből, melyeket versenyen kívül vetítenek. Kedden és szerdán a dokumentum és tudományos műveket mutatják be, majd péntektől a kis és nagyjátékfilmeket, televíziós alkotásokat.

 A rendezvénnyel párhuzamosan több kiállítás is fut. Ilyen a Magyar Filmplakát 2009., amelyben a tavaly megjelent összes magyar tervezésű filmplakát verseng az Év filmplakátja díjért a MOM Park Moziban. Kiteljesítve ezt, kísérő kiállítást is nyitnak az eddigi szemlék nyerteseinek plakátjaiból. A szakmai zsűri és a közönség együtt dönt. Szavazni a helyszínen, illetve online is lehet. 29-én csütörtökön nyitják meg a 40év története werkfotókon kiállítást a Kongresszusi Központban. Az archív felvételekből szemezgethetünk itt. Ugyanettől a naptól, ezen a helyszínen megtekinthető a Filmesek a képzőművészetben képkiállítás többek közt Schaffer Judit és Bertalan Tivadar munkáival.

 A záró gálára február 3-án este 7-kor szintén a Kongresszusi Központban kerül sor, ahol a győzteseknek járó díjakat és az Arany Orsó-díjat osztják ki, majd az est Fonyó Gergely: Made in Hungária című filmjével fejeződik be.

Különlegességek

A korábbi szemlék nyertes alkotásaiból vetít a Magyar Televízió mindkét csatornája az esemény ideje alatt. A teljessége igénye nélkül említenék párat:

Január 30. M1, 23:10.: Szász János: Ópium- Egy elmebeteg nő naplója (a legjobb rendező díja, 2007.)

Január 31. M2, 21:05.: Goda Krisztina: Csak szex és más semmi (legjobb forgatókönyv, 2006.)

Az sem probléma, ha lemaradtunk a televíziós bemutatásról, mert a www.filmklik.hu -n élőben követhetjük figyelemmel a szemle közel ötven vetítését.Akinek felkeltették az érdeklődését a színes programok, megteheti, hogy a honlapon rendel jegyet az előadásokra.

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink