| Több

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Szerző: Kiri 

Március huszadikán veszi kezdetét a már megszokott tavaszi programsorozat a fővárosban. A választék ezúttal is hihetetlenül gazdag, a különböző művészetek iránt érdeklődőknek egyenesen a kánaán, de a laikusok is biztosan megtalálják a számukra érdekes eseményeket.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál története 1981-ig nyúlik vissza. Ekkor rendezték meg az elsőt, majd a programsorozat évről évre fejlődött és gazdagodott, így rövid idő alatt nem csak Magyarországon, hanem Európában, sőt az egész világon nagy nevet szerzett magának. A már hagyományosan március utolsó két hetében megrendezett esemény a főváros több, mint 50 helyszínén zajlik, s az ide látogatók 200-nál is több különféle program közül válogathatnak.

Már a kategóriákat is hosszú lenne felsorolni, annyira sokrétű a fesztivál kínálata. Lesznek itt zenekari hangversenyek, kamaraestek, operák, nép- és táncművészeti érdekességek, kiállítások, tárlatok, Japán művészeti kiállítások és szabadtéri programok tömkelege is. Természetesen nem csak a felnőtteket várják, hiszen például az utóbb említett szabadtéri programok az egész családnak remek szórakozást, és kikapcsolódást nyújthatnak, de vannak kimondottan a legfiatalabb korosztály számára érdekes programok. Ilyen például Zdeněk Miler híres Kisvakondja melyről a Millenáris Teátrumban tekinthető meg egy kiállítás március huszadikától. A Műcsarnokban pedig Hernádi Csaba várja azokat a 7-11 éves gyermekeket, akik szeretnek mesélni, meséket hallgatni vagy azokban szerepelni.

A kiállítások között számos cseh témájú lesz, például a Csehország magyar szemmel ahol az azonos című fotópályázatra beküldött képek legjavát lehet megnézni, vagy Csók Istán Galériában is lesz egy Prága-Budapest címmel megrendezett kiállítás, ahol a cseh fővárost Hajnal Mihály hazánkat pedig többek között Bráda Tibor, Galambos Tamás képviseli. A cseh művészet mellett a japán lesz az, ami még nagy szerepet kap. Március 21-én egy japán nap is megrendezésre kerül, ahol lesz anime vetítés, harcművészeti bemutató, kimonó bemutató, és egy magyar japándob együttes koncertje is. Akit kicsit is érdekelnek az efféle kulturális programok feltétlenül vessenek egy pillantást a fesztivál hivatalos honlapjára, ahol megtalálható a teljes és részletes program is.

BTF

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink