| Több

Emlékművet állítottak Georg Elsernek Hitler merénylőjének

Szerző: Papp Gergely

A Hitler elleni sikertelen merénylet 70. évfordulóján emlékművet állítottak Münchenben Georg Elsernek. A Silke Wagner által tervezett emlékmű egy 5 méternél is nagyobb kő-neon felirat: NOVEMBER 1939 8'  a müncheni Georg Elser téren. A vörös neon minden nap 21:20-kor kigyullad és egy percen keresztül ég emlékeztetve arra, hogy az akkori robbanás megváltoztathatta volna a 20. század szörnyű történelmét.

a müncheni Georg Elser emlékmű

A merénylet

1939. november 8. este  21 óra 20 perckor bomba robbant a müncheni Bürgerbräukeller sörözőben. A robbanásban 8-an meghaltak és 63-an megsebesültek. Akinek a bombát szánták Adolf Hitler egy karcolás nélkül megúszta a merényletet, mivel 13 perccel korábban elhagyta a helységet.

A merényletet egy sváb asztalos Georg Elser egy éven keresztül készítette elő. 1938. november 8-án utazott először Münchenbe, ahol Hitler és 2000 NSDAP-s (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) "régi harcos" az 1923-mas sikertelen sörpuccsra emlékezve tartottak ünnepséget. Elsernek sikerült elvegyülnie az ünneplők közt, ekkor jutott, arra a felismerésre, hogy a Bürgerbräukeller söröző megfelelő hely lehet a merénylet elkövetésére. Röviddel előtte szeptemberben Hitler már közel állt ahhoz, hogy kirobbantsa a háborút a Szudéta-vidék vidék követelésével. Tehát az, hogy mikor tör ki a háború csak idő kérdése volt. A Wehrmacht vezetése még nem érezte elég erősnek a hatalmat egy háborúhoz, így Hitler eltávolításáról tanakodtak. De nem volt meg hozzá a bátorságuk.

Georg Elsernek igen. Későbbi elfogása után a Gestapo kihallgatásán azt mondta "Én azt tartottam szem előtt hogy, hogy lehet a munkásosztály helyzetén segíteni és a háborút elkerülni."

Elser egyedül dolgozott, pokolgépe precízen és kifogástalanul működött. Két időzítője volt, ha az egyik csődöt mondana.  Több mint harminc napba tellett neki, míg sikerült a Bürgerbräuerkeller pulpitusa mögött egy rést kialakítani a bombának. Ám az időjárás közbeszólt. Az aznapi köd miatt Hitler nem repülővel, hanem a különvonatán ment vissza Berlinbe, így a robbanás előtt 13 perccel már elhagyta a helységet.

Elser a bomba elhelyezését és élesítését követően Kostanzba utazott, hogy átszökjön a biztonságot jelentő Svájcba, de a határon 20:45-kor letartóztatták. Egy jó félórával az előtt, hogy a 230km-rel arrébb Münchenben a bomba felrobbant. Elsőként a Gestapóhoz került, ahol kihallgattákkk és  kegyetlenül megkínozták, majd a Sachsenhauseni, később a Dachaukoncentrációsós táborban tartották fogva, mint különleges  foglyot. 1945. április. 9-én kivégezték, 20 nappal a tábor felszabadulása előtt.

Georg Elser

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink