| Több

Gettómilliomos - Kényeztetés a fülnek is

Szerző: Kiri

Danny Boyle remekművének legalább a címével, így az Oscar díjátadó után, bizonyára mindenki találkozott. Ezúttal azonban nem a film egészét vizsgáljuk, hanem annak egy különösen fontos összetevőjét: A. R. Rahman által komponált fantasztikus muzsika a mozi alatt végig elvarázsolja a nézőt. De kezdjük kicsit korábbról.

Elsőre nem is gondolnánk mennyi filmzene vált megjelenése óta örökérvényű klasszikussá. Vangelist talán nem kell bemutatni, Ennio Morricone nevére pedig sokaknak beugrik A jó, a rossz, és a csúf, John Williams nevének kiejtése után pedig mind az erő jó, mind a sötét oldalán elhelyezkedők gyomra összerándul. De például Hans Zimmer dallamot is biztos rengetegen ismernek, mégsem biztos, hogy elsőre fel tudnák idézni. Pedig a Gladiátor és az Oroszlánkirály zenéje mellett olyan remekműveket köszönhetünk még neki, mint a Karib tenger kalózai vagy a Pearl Harbor monumentális dallamai, vagy épp a Tiszta Románc egyszerű, mégis fülbemászó zenéje. Biztosra veszem, hogy Trevor Rabin melódiájára is többen könnyezték el magukat, az ugyan kissé szentimentális űrhajós hősök önfeláldozása közben. Howard Shore pedig már a Bárányok hallgatnakkal is belopta magát a szívünkbe, de nem is olyan rég a Gyűrűk Ura és a Tégla zenéjével is maradandót alkotott.  Hosszasan lehetne még sorolni a neveket, és a filmcímeket, hiszen megannyi érzelmes, vagy éppen pörgős  muzsikát köszönhetünk a filmes zeneszerzőknek.

Ezen sorok írása közben is szól az idei legjobb film Oscar díját elnyerő Gettómilliomos Original Sound Track-je (OST) a fülembe, hátha így írásban is jobban át sikerül adni az élményt. A.R. Rahman komponálta zenékben izgalmasan keverednek a világzene fő jellemzői és az underground vonások, néhány szám pedig már elektro-pop hatást is kelt. A zene és a képek tökéletes összhangban állnak egymással, ami azonban nem jelenti azt, hogy az album a film nélkül ne lenne élvezhető. Épp ellenkezőleg. Egy bármikor meghallgatható, és az arcunkra mindig mosolyt csaló albumról van szó. Fájlcserélők használatára senkit sem buzdítanánk, az Amazon oldaláról 10 dollárért cserébe könnyedén beszerezhető.

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink