| Több

Sajtófotó kiállítás 2009

Szerző: Kiri

Már több, mint két hete megtekinthető a Nemzeti Múzeum dísztermében a szokásos évi Word Press Photo kiállítás, amely ezúttal is roppant érdekesre és elgondolkodtatóra sikerült.

A 27. alkalommal megrendezett eseményt mindig nagy érdeklődés övezi, hiszen egy független, objektív visszatekintést nyújt a tavalyi év legfontosabb eseményeiről. Mindezt roppant igényesen, több mint 500 remekbe szabott fotón keresztül, melyek között akadnak művésziek, elegánsak és teljesen hétköznapinak tűnők is. Tényleg érintik 2008 legfontosabb, vagy legnagyobb visszhanggal járó eseményeit, kezdve például a pekingi olimpia megható pillanataival, a budapesti BKV sztrájkokon át, az első magyarországi  „fehér buli", a Sensation White partiképeiig.

A Magyar Sajtófotó pályázat zsűrijének elnöke, Szigeti Tamás elmondta, hogy nem kevesebb, mint 11 939 felvétel érkezett a pályázatra, amelyet 529 fotós küldött be. Az első rostán ezek közül 7000 kép jutott túl, hogy aztán ezekből kiválasszák azt a több mint ötszázat, amelyet kiállítanak a múzeumban. A látogatók SMS-ben szavazhatnak kedvenc képükre, az április 26-ig nyitvatartó kiállítás után a legtöbb szavazatot kapott felvétel elnyeri a közönségdíjat. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége egyébként 13 kategóriában már korábban győztest hirdetett, és természetesen az összes díjazott megtekinthető. A legtöbb kép  egyébként az emberábrázolás-portré, a természet és tudomány, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia, a művészet és a bulvár-humor-zsáner kategóriában érkezett.

A múzeumba ellátogatók egyébként egy kísérő kiállítást is megtekinthetnek, amely a magyar-osztrák határ húsz évvel ezelőtti megnyitását helyezi a középpontba, és olyan képeket, felvételeket, dokumentumokat is bemutatnak amelyet eddig sehol nem láthatott a közönség. Az első négyezer látogató ezen kívül kap egy ingyenes katalógust is Határnyitás 1989 címmel, amely egy igényesen megszerkesztett, rengeteg képpel tarkított emlékkönyv. A mindössze 500 forintos belépő garantáltan megtérül és remek kikapcsolódást nyújt. A kiegészítő kiállítás pedig érdekes lehet a fiatalok számára is, hiszen kaphatnak egy ízelítőt abból az érzésből, amit a határnyitás jelentett, szüleik, nagyszüleik számára. Egy szó, mint száz április 26-ig van még idő, irány a Nemzeti Múzeum!

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink