| Több

Vörös szőnyeges sztárparádé 

Szerző: Kiri

A legismertebb filmes díjátadót immár 81. alkalommal rendezték Los Angelesben. Az előzetesen nagy dírrel-dúrral beharangozott változtatások a show izgalmasabbá tételére nem valósultak meg maradéktalanul, de az igazi mozirajongók ezúttal is jól szórakozhattak.

Kevesen közömbösek az Oscarral kapcsolatban. Hogyan is lehetnének azok, mikor a showt már egy hónappal megelőzi a jelöltek kihirdetése, s innentől kezdve beindul a gépezet, mindenki találgat, a csapból is a fő esélyesek nyilatkozatai folynak, és a legtöbb érintett film premierjét is gyakran a hajrára időzítik. Az igazi fanatikusok tipplistákat készítenek, hosszasan vitatkoznak, és akár a hajnali órákban is élőben nézik a legnagyobb hollywoodi hírességek vonulását a vörös szőnyegen, akik szentimentalizmustól cseppet sem mentes szövegekkel készülnek a díjak átvételére.

Sokakat viszont kifejezetten irritál az efféle puccparádé, ahol azok a sztárok, akik egyébként büszkén hirdetik jótékonykodásukat, most több ezer dolláros ruhakölteményeikben pózolnak a vakuk kereszttüzében. Mások inkább az Akadémia filmes szempontjaival nincsenek kibékülve, s évről-évre hangot adnak megrökönyödésüknek bizonyos, számukra érthetetlen döntések után. Sokszor túl konzervatívnak ítélik a zsűri tagjait, vagy épp az előre lezongorázottnak tűnő döntéseket kérik rajtuk számon.

Oscar

Mindazonáltal az Oscar ünnepség immáron több mint nyolcvan éves, hihetetlen gazdag múltjára visszatekintve elmondhatjuk, hogy minden mesterkélt, szentimentális és álszent dolgon túl olyan sok monumentális, érzelemmel teli, gyönyörű pillanatot köszönhetünk az arany szobrocskának és az angyalok városának melyek miatt nem lehet haraggal tekinteni rá.

Az idei est házigazdája az Ausztrál származású Hugh Jackman volt, aki kitűnő választásnak bizonyult. Színészi képességeihez már eddig sem fért kétség, most azonban megcsillogtatta énektudását is. Rengeteg, eddig kevésbé jellemző, profin megkoreografált musical jeleneten szórakozhattunk. Az előre megírt poénjai is ültek általában. Az est két legtöbbet mutatott sztárja mindenképpen a Brad Pitt - Angelina Jolie házaspár volt, akik nem mellesleg jelöltek is voltak a legjobb férfi illetve női főszereplő díjra is. Pitt, a 13 jelölést szerzett Benjamin Button különös életében játszott címszerepet, míg Jolie, Clint Eastwood Elcserélt életek című filmjében adta hitelesen a fiáért minden követ megmozgató anyát. Az est fő nyertesei azonban mégsem ők, hanem Danny Boyle és népes csapata lett. A Slumdog Millionaire (Gettómilliomos) készítői és szereplői 10 jelölésükből 8-at díjra tudtak váltani, köztük például a legjobb film, legjobb rendező, és legjobb adaptált forgatókönyvért járó elismerést is bezsebelhették. Ezzel ki is ütötték a fő rivális Benjamin Buttont, akinek 13 nominálásából 3 tényleges díj lett, azok is főleg technikai kategóriákban.

Hugh Jackman

A férfi mellékszereplő kategória tartogatta a legkevesebb meglepetést, egy tragédia következtében azonban mégis ez kapta a legnagyobb figyelmet úgy a díjátadó előtt, mint közben. A gonosz képregényhős Jokert életre keltő, fiatalon tragikus hirtelenséggel elhunyt Heath Ledger posztumusz megkapta a díjat, melyet a családja vett át öt kollégájától. Joel Gray, Cuba Gooding Jr., Christopher Walken, Alan Arkin és Kevin Klein konferálta fel az öt jelöltet, akik közül végül teljesen megérdemeltem Ledger került ki győztesen. Posztumusz Oscart eleddig egyetlen egyszer, 1976-ban osztottak ki, akkor Peter Finchnek.

Kultúra rovat cikkei

Angyalok erdeje

Egyedülálló és ráadásul látványos jótékonysági kezdeményezés részesei lehetnek azok, akik ellátogatnak a Felvonulási térre december 6. és január 6. között. A rendezvény fő ékessége az az ötszáz darab díszesen felöltöztetett karácsonyfa, melyet különböző vállalkozások, cégek állítanak fel egy – egy, a közjót képviselő ügy szolgálatában. tovább..

„Számkivetettként kell élnem"

 Írja le így Beethoven a nagyothallók teljes szociális elszigetelődésnek jellemző vonásait, a nagyot hallást, mint betegséget. Valószínűleg a mai orvostudomány tudott volna rajta segíteni. „Mire meghalok..., arra kérem Önt (az orvosát, Prof. Dr. J. Adam Schmidt) nevemben, hogy írja le pontosan a betegségemet, ... hogy legalább velem megbékülhessen a világ halálom után ..." Ezeket írja Ludwig van Beethoven 1802-ben, épp 32 évesen, a Heiligerstadt-i végrendeletében. tovább..

Robbie Williams újra a Take Thatben

Az énekes 15 év után visszatért, hogy elkészítsék közös albumukat.Robbie Williams és a Take That négy tagja - Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange és Mark Owen - tavaly szeptemberben találkoztak, hogy új albumot készítsenek. tovább..

Nálunk is rekordot döntött a vb-döntő

Magyarországon minden második tévén a foci vb döntője ment vasárnap este, a spanyoloknál és a hollandoknál kis túlzással az egész ország látta a meccset. A FIFA mellett a tévések is sikerként könyvelhetik el az egy hónapos eseményt. tovább..

Aktuális ajánlataink