| Több

Hangzavar az óceánokban!

Welt.de

A tengerek elsavasodásának egy nem várt mellékhatása van: a vizek kémiai összetételének változása miatt a jövőben akár 70%-kal növekedhet a hanghullámok zaja. A kaliforniai partok előtt zaj-szint emelkedést mértek, amely nem magyarázható csak a hajókkal vagy a szél zúgásával.

A világvizek széndioxid miatt történő elsavasodása egy nem várt mellékhatást mutat: hangosabbá váltak óceánjaink. Erről számol be egy a Kalifornia partjainál dolgozó kutatócsoport a „Geophysical Research Letters“ szaklapban. A megváltozott kémiai összetétel miatt a  hullámok hanghullámának  ereje 70%-kal növekedhet.  Nagyobb háttérzajban kell ezentúl azoknak az állatoknak élni, amelyek  akusztikusan tájékozódnak és  kommunikálnak.

hullámok

A  megnövekedett üvegházhatás miatti széndioxid (CO2) kibocsátás nem csak az atmoszféra hőmérsékletét növeli. Minél több széndioxid van a levegőben, annál többet vesznek föl az óceánok és annál több szénsav termelődik. Az IPPC (Integrált Szennyezés - Megelőzés és Csökkentés) becslései szerint a vizek PH-értéke 2050-ig elérheti a 0,3-at, ezt azt jelenti, hogy a vizek savasabbá válnak. Ez főleg azokra az előlényekre veszélyes, amelyek a hanghullámok hatósugarát használják.


Minél savasabbá válnak a vizek, annál hangosabbak lesznek. Ez különösen 3000 Hertz alatt a mély és középső frekvenciákra érvényes, amelyet a tengeri emlősök is használnak. Az emberi civilizáció, a hajók, az erőművek zaja mind befolyásolják ezt a területet. Kutatók becslése alapján, néhány tengeri környezetben, főleg az Atlanti-óceánban a hanghullámok akár 70%-kal is hangosabbá válhatnak. A következmény: hangosabbá válik az élet a víz alatt. Néhány tengeri emlős azonban a magasabb frekvenciákat is tudja hasznosítani.

tengeri emlős

Az iparosítás óta az óceánok PH-értéke csökkent, savasságot jelez. „ Az óceánok felső vízszintjének kémiai összetétele olyan mértékű változásokon megy keresztül, amilyen évmilliók óta nem történt”, írják kutatók. A tengeri hullámok hatótávolságának értéke ezáltal 10%-kal növekedett. Így a Kalifornia partjainál 1960 és 2000 között mért zaj növekedése nem csak a hajózással vagy a szélzúgással magyarázható.    


Egészség rovat cikkei

A dohányzásmentes életért!

Kezdődött az aluljárókkal, folytatódott a vasútállomásokkal, várókkal és tömegközlekedési megállóhelyekkel, ám a törvény lehet, hogy tovább szigorodik. A zárt közterületeken, vendéglátóhelyeken (kocsmák, bárok, diszkók stb.) is tilos lesz a dohányzás, ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, júliustól valószínűleg tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken, munkahelyeken. A bírságból befolyó pénzt csak egészségügyi célokra fordíthatnák. tovább..

A jó hallás ára

A világ népességének mintegy 10%-a szenved halláscsökkenéstől. Sokan közülük gátoltnak érzik magukat szociális és foglalkozásbeli helyzetükben. A fül-orr-gégészek és az audiológusok megfelelő módszert tudnak mindenkinek ajánlani hallásgondja megoldására. Ez természetesen pénzbe kerül. tovább..

Altató helyett Sleepwellness!

A Sleepwellness egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni... tovább..

Rettegett gyermekbetegség a fülfájás - II. rész

A fülfájás rettegett gyerekbetegség – hihetetlen fájdalmakkal jár, és a süketség rémképét vetíti elő. Számtalan alternatív gyógymód kínál enyhülést, miközben rémtörténetek tucatjai zavarják össze a kezdő anyukákat. Pedig a fülfájás általában nem okoz maradandó károsodást, a szakszerű fülészeti kezelés pedig nem fájdalmas!  (Folytatás) tovább..

Aktuális ajánlataink