| Több

Ismét azeri hackerek garázdálkodtak a magyar weben

origo.hu

Ismeretlen azerbajdzsáni hackerek törték fel július 7-én szerdán a Pest Megyei Agrárkamara honlapját, ahol Örményországnak szóló, gyalázkodó szöveget helyeztek el. Tavasszal egy ismert azeri hackercsapat alakított át hazai honlapokat.

Az internetes biztonsági szakma defacementnek, vagyis átalakításnak hívja, amikor a hackerek feltörnek egy honlapot, hogy ott saját üzenetüket helyezzék el. A Pest Megyei Agrárkamara honlapján (http://www.pmak.hu/) egy Ramil Safarovot éltető üzenet jelent meg július 7-én, és az ismeretlen elkövetők keresetlen szavakkal gyalázták Örményországot, amely egy 1994-ben tűzszünettel lezárt háború óta megszállva tartja hazájuk jelentős részét.

Hogy a támadásnak miért volt magyarországi célpontja, arra Ramil Safarov személye lehet a magyarázat. Az azeri katonatiszt a budapesti Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen gyilkolta meg egyik örmény hallgatótársát 2004-ben. Safarovot Budapesten ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, otthon viszont sokan nemzeti hősként tisztelik, ezért az azeri hackerek már megszokott vendégnek számítanak a magyar weben.

A mostani elkövetők ugyan hagyták hátra névjegyüket, csak az angol és azeri nyelvű üzenetet. Legutóbb április végén támadott meg magyar honlapokat egy ismert azeri hackercsapat, az Azerbaijan Defacers, amelynek saját Facebook-csoportja is van. A szervezet tagjai egyébként nem hackereknek, hanem mozgalmároknak tartják magukat. Áprilisban az azeriek a Magyar Nemzeti Múzeum és az Észak-Alföld Online weboldalát törték fel, és helyeztek el rajtuk színes képekkel illusztrált, látványos üzenetet. 

Az agrárkamara munkatársai lapunktól értesültek a weboldal átalakításáról, és még nem tudni, mikorra állítják azt helyre. A defacement rendszerint csak akkor okoz komolyabb kellemetlenséget a honlapok tulajdonosainak, ha nem áll rendelkezésre megfelelő biztonsági mentés a szájt állományaiból, az elkövetők egyébként csak saját üzeneteiket terjesztik ilyen módon, és próbálnak feltűnést kelteni, mint valami online graffityvel. Kártékony kódot az ilyen oldalak rendszerint nem terjesztenek.

[origo]

Tovább az eredeti cikkhez

Tech rovat cikkei

Éppen lakható exobolygót találtak

A földinél tízszer sűrűbb szén-dioxid atmoszféra üvegházhatása kellene ahhoz, hogy a folyékony víz stabil legyen a Gliese 581d planétán. A távoli bolygó a Lakhatósági Zóna külső határvidékén kering, és nem kizárt, hogy az élethez szükséges viszonyok is megjelentek rajta. tovább..

Ismét azeri hackerek garázdálkodtak a magyar weben

Ismeretlen azerbajdzsáni hackerek törték fel július 7-én szerdán a Pest Megyei Agrárkamara honlapját, ahol Örményországnak szóló, gyalázkodó szöveget helyeztek el. Tavasszal egy ismert azeri hackercsapat alakított át hazai honlapokat. tovább..

Sikerült feltörni az iPhone 4-et

Kedd este óta hivatalosan is feltörhető az új iPhone, mostantól bármelyik szolgáltató hálózatába be jelent jelentkezni a mobillal. tovább..

100 millió dollárt adott titokban a Google a Farmville fejlesztőjének

A Google komolyan gondolja a Facebook trónfosztására szőtt terveit: a legmenőbb közösségi alkalmazásokat gyártó Zynga játékfejlesztő elcsábításával kezdené a háborút. tovább..

Aktuális ajánlataink