| Több

A baba fejlődésének mérföldkövei: A hallás

gyerekabc.hu

Az egészséges babák már a méhen belül rendelkeznek a hallás csodálatos képességével. A születés után rendkívül fontos szerephez jut az érzékelés ezen formája, hiszen a hallás révén hatalmas mennyiségű információt gyűjt be a kicsi az őt körülvevő világból.

Ez nagyban elősegíti az agy egészséges fejlődését, és áttételesen hatással van a fizikai fejlődés mérföldköveinek elérésére, mint: az ülés, az átfordulás, a mászás és a járás képességének elsajátítására.

Mikor fejlődik ki a hallás?

A baba hallása egy hónapos korára teljesen kifejlődik, bár még nem érti és nem képes kiértékelni a hallás útján begyűjtött információkat.

Hogyan fejlődik ki a hallás?

A születés előtti utolsó hetekben a baba egyre nagyobb figyelmet fordít a külvilágból érkező hangokra, különösen a magas tónusúakra. Megfigyelhető, hogy a kis pocaklakó gyakran reagál az ismerős hangokra, például ha a szülei beszélgetnek, vagy ha a kismama által gyakran hallgatott zene csendül fel. Ugyanakkor a váratlan, erős és kellemetelen zajok megijesztik,- ilyenkor összerezzen.
A születés utáni harmadik hónap táján az agy azon része, amely a hallásért, a beszédért és a szaglásért felelős, egyre aktívabb és befogadóbb lesz. Amikor beszélünk hozzá már odafordul, sőt a maga módján igyekszik gagyogva válaszolni és aktívan részt venni a beszélgetésben. Ne aggódjunk, ha másfelé fordul miközben beszélünk hozzá, vagy mesét olvasunk neki. Messze még az az idő, amikor percekig egy dolog kötheti le a figyelmét. Akkor viszont, ha egyáltalán nem reagál a hangokra, késlekedés nélkül beszéljünk gyermekorvosunkkal!
Öt hónapos korára a baba már képes felismerni a hangok forrását és mindíg nagy érdeklődéssel fordul az addig ismeretlen hangok irányába. Felfigyel, ha a nevét hallja. Próbáljuk csak ki hogyan reagál, amikor hozzá vagy róla beszélünk.

A fejlődés időtartama

A kicsi hallása már nagyon korán - élete első hónapjában - eléri a teljes fejlettségi szintet. A hallással kapcsolatos problémák korai felismerése, alapvető fontossággal bírnak a baba további fejlődése szempontjából. Ha a legkisebb gyanunk támad e téren, akkor azt azonnal jelezzük gyermekorvosunknak!

A szülő feladata

Rengeteg módja van, hogy a kicsit bevezessük a hangok világába. Kezdetben kiválóan megfelelnek az altatódalok saját előadásban vagy CD-ről. Zenélhetünk is neki, - ha tudunk játszani valamilyen zeneszerszámon. Rengeteg gyerek CD-t forgalmaznak a piacon, közülük is az egyik legkedveltebb előadó: Halász Judit. Viszont ne feledkezzünk el azokról az állandóan körülöttünk lévő hangokról sem, - amelyeket mi sokszor észre sem veszünk - mint például: a szél süvítése vagy az óra ketyegése. Ezek mind-mind újdoságok a baba számára! Később aztán nyugodtan lejátszhatjuk neki saját kedvenceinket is stílustól függetlenül, Beethoven-től KisPál és a Borzig bármi belefér. Ha nem nyeri el tetszését az éppen hallható zeneszám, azt úgy is - jól észrevehetően - a tudtunkra adja majd!
A másik hasznos és fontos dolog: a meseolvasás. Ha szépen artikuláltan és dallamosan olvasunk a kicsinek, az mindenképp segíteni fogja őt abban, hogy ráérezzen a nyelv ritmikájára és zeneiségére. Minél többet és többször beszélsz hozzá, annál több szót és hangot tanul meg, mire eljön a beszéd ideje.

Aggodalomra okot adó jelek

A babák többségének kitűnő a hallása, ám néhányuknál sajnos adódhatnak problémák. Különösen a koraszülött vagy oxigénhiányos állapoton átesett babák vannak veszélyben, illetve akik valamilyen súlyos fertőzést kaptak születéskor. Ahol a család kórtörténetében előfordult siketség vagy bármilyen fokú halláskárosultság, ott a hallásproblémák jeletkezésére nagyobb esély van.
Ne ijesszen meg senkit, ha a baba nem ébred fel a telefoncsörgésre vagy más zajokra, hiszen mélyen alszik. Szüksége is van az alvásra. Többféle módszer létezik arra, hogy kiderítsük: minden rendben van-e a kicsi hallásával.
Amikor a baba ébren van és nincs megfázva, illetve nincs begyulladva a füle – ezek ugyanis negatívan befolyásolják a hallást – keltsünk hirtelen hangos zajokat! Ezektől meg fog ijedni, vagy ha addig sírt, rögtön elhallgat. Ugyancsak elhallgat és felénk fordul, ha elkezdünk beszélni hozzá. Ha láthatóan nem reagál a fent említettekre, beszéljünk az orvossal!

Kortól függően a következők szerint ellenőrizhetjük a baba hallását:

  • 3 hónapos korig: Tapsoljunk a baba feje mögött. Ha megijed, akkor a hallása rendben van.
  • 4 - 6 hónaposan: Szólítsuk a nevén és figyeljük, hogy felénk fordul-e. Próbálkozzunk ismeretlen hangokkal, felfigyel-e rájuk.
  • 6 - 10 hónaposan: Figyeljük meg, hogy reagál-e a nevére, az ismerős zajokra, hangokra.
  • 10 - 15 hónaposan: Kérjük meg a kicsit, hogy mutasson rá valamilyen ismerős tárgyra a képeskönyvben. Amennyiben nem teszi meg, lehetséges, hogy nem hallotta amire kértük

E tesztek végrehajtásakor, mindig a helyes reakciókat figyeljük, elválasztva az általános viselkedéstől. Ha meggyőződtünk róla, hogy legalább egyszer-egyszer, de biztosan helyes a válaszreakció, akkor a baba hallása nagy valószínűséggel rendben van.
Ha azonban a legkisebb kétely is felmerülne, akkor bízzunk a megérzésünkben és beszéljünk orvossal! Minél hamarabb derül ki a probléma, annál jobb!
Kutatások szerint, az olyan gyermek beszéd és nyelvi fejlődése jelentősen javítható, akinek segédeszközzel korrigálható hallásproblémáját már korán - 6 hónapos kora előtt – felismerték.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink