| Több

A csend rabjai: nagyothallás

vital.hu

A vak vagy gyengén látó ember érzékszervi fogyatékossága az utcán vagy közösségben fehér bot nélkül is szembetűnő, szinte mindenki ösztönös segítőkészséggel reagál. A nagyothalló ember problémája idegenek számára nem tűnik fel azonnal, még megszokott környezetben is megfeledkeznek arról, hogy tekintettel legyenek rá. A nagyothallás igen sok fajtája ismert.

Amikor  a nagyothalló nem reagál a hangokra, nem figyel fel arra, hogy hozzá szóltak, vagy csak részben érti, amit mondanak neki, könnyen azt a benyomást kelti, hogy figyelmetlen, vagy akár együgyü. A beszélgetőpartner hangjába türelmetlenség, ingerültség vegyül, ha újra meg újra meg kell ismételni mondandóját. Ezt a nagyothalló is érzékeli, és szeretné ezeket a helyzeteket elkerülni. Inkább nem kérdez vissza legközelebb, csak rábólint. Ha úgy érzi, választ is várnak, akkor megpróbálja a hangfoszlányokból "megfejteni" a kérdést, és válaszol valamit.

A probléma okai

A nagyothallás igen sok fajtája ismert. A veleszületett formák okai között, genetikai meghatározottság, fejlődési rendellenesség, méhen belüli fertőzés, születéskor elszenvedett sérülés szerepelhet.

A belsőfül nagyon érzékenyen reagál a kisgyerek keringési viszonyaira, melyet kezeletlen vérnyomás, cukorbetegség, korszerűtlen táplálkozás és a dohányzás jelentősen ronthat. Ép hallással született egyén hallásának megromlását halláscsökkenésnek nevezzük. A receptrosejtek, a hallóideg, vagy a hallópálya magasabb, központi idegrendszer részének betegsége idegi típusú halláscsökkenést okoz.

A süketség lehet veleszületett vagy szerzett. Nagyon fontos az újszülöttek hallásszűrése, amely első ízben már az újszülött osztályon megtörténik. Később a házi gyermekororvosok, és  a védőnők feladata, hogy a csecsemő fejlődésének nyomon követése során az egész hallás szubjektív jeleit ellenőrizzék. A jól halló csecsemő reagál a hangokra, később édesanyja hangjának irányába fordítja fejét. Ezek hiányára fel kell figyelni, és ha  szükséges, speciális műszerrel meg kell vizsgálni, hogy a hangingerek  kiváltanak-e a nagyagy hallókérgében vagy az agytörzsben elektromos választ. Objektív hallásvizsgálatnak nevezzük ezt. Jelentősége igen nagy, mivel lehetővé teszi a hallássérültség korai diagnózisát, ami azért fontos, mert a beszédfejlődés elengedhetetlen feltétele a jó hallás.

A technika csodái

Az idegi típusú halláscsökkenések közül a leggyakoribb az időskori nagyothallás. A belső fül teljesítőképessége hasonlóan más szervekéhez az életkor előrehaladtával csökken. Először a magas hangtartományban emelkedik meg a hallásküszöb, majd az idő múlásával a mélyebb hangok érzékelése is romlik. Van akinél már negyven éves korban megkezdődik, míg mások csak hetven felé kezdik észrevenni, megint mások nem is érzékelik, csak a család figyel fel rá, hogy a nagymama az utóbbi időben bömbölteti a televíziót, vagy nem hallja meg a telefon csörgését. Később nehézségekbe ütközik a társalgás. Csak a kabaréban olyan tréfás, amikor rálegyintenek az emberre, hogy "á, nem érdekes hosszú....". Sok idős ember ezért sértetté, zárkózottá válik.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink