A koleszterin nem csak a szív-érrendszerre van hatással, de amerikai kutatók szerint a hallásra is.
A hallás és a koleszterin összefüggését vizsgálták egerekben három
amerikai egyetem kutatói. Az már korábban is ismert volt, hogy a belső
fülben lévő külső szőrsejtek membránjában kevesebb a koleszterin, mint
más testi sejtekében, azt azonban nem sejtették, hogy a koleszterin
mennyisége összefügg a hallással.
A Dr. William Brownell
fül-orr-gégész professzor és Dr. Lavanya Rajagopalan vezette kutatás ez
utóbbi összefüggést tárta fel. A kutatók manipulálták a kísérleti
egerek szőrsejtjeinek koleszterinszintjét, valamit vizsgálták
hallásukat. Kiderült, hogy sem a túl alacsony, sem a túl magas
koleszterinszint nem kedvező a hallás szempontjából, a kísérleti
állatok esetében ugyanis mindkettő hallásvesztéshez vezetett.
Arra ugyan egyelőre nem sikerült fényt deríteni, hogy a zsíros ételek folyasztása befolyásolja-e a hallásunkat, de az eredmények segítenek jobban megérteni a hallás szabályozásának sejtes mechanizmusát, és esetleg új utat nyithatnak a hallásvesztés kezelésében.
Tovább az eredeti cikkhez