| Több

A városi zaj miatt magasabban énekelnek a madarak    

hirado.hu

Az autók, repülőgépek és más berendezések által kiadott hangos, alacsony frekvenciájú háttérzaj eltorzítja a madarak énekét.

A madarakat a városi zajszennyezés arra készteti, hogy hangosabban és magasabban énekeljenek - mutatták ki mexikói tudósok.

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) kutatói a házi piróknak (Carpodacus mexicanus) a városi zajszennyezésre adott reakcióját vizsgálták. Hím madarakat oltottak be tesztoszteronnal, és a közelükbe nőstényeket helyeztek el ketrecekben. Először csendes környezetben vizsgálták a hímek énekét, majd egy forgalmas mexikóvárosi úton készített hangfelvételeket játszottak le nekik, és megnézték, hogyan változik a hangjuk - számol be internetes kiadásában a The Daily Telegraph című brit napilap. A kutatók azt találták, hogy a zajban a madarak kevesebb mély hangot adnak ki, és azokat is hosszabban elnyújtják, hogy énekük jobban hallható legyen a mély, morajlásra emlékeztető alapzajban. A hímek ezen kívül a csiripelés hangerejét is növelték.

A brit Royal Society Biology Letters című tudományos folyóiratában közzétett eredmények arra engednek következtetni, hogy az autók, repülőgépek és más berendezések által kiadott hangos, alacsony frekvenciájú városi háttérzaj eltorzítja a madarak énekét, amely a párok odavonzásában és a terület kijelölésében is fontos szerepet játszik.

A vizsgálattal az is kiderült, hogy a madarak szofisztikáltabbak, mint korábban gondolták, hiszen a jelek szerint képesek arra, hogy a háttérzaj akár hirtelen megváltozásakor is gyorsan módosítsák éneküket. Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy egyes fajok, így például az erdei pinty (Fringilla coelebs) és az erdei szürkebegy (Prunella modularis) talán nem rendelkeznek elég nagy hangterjedelemmel ahhoz, hogy a városi zajszint fölé emelhessék hangjukat.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink