| Több

Amikor nem jön álom a szemünkre

Rendelő magazin 2010. júliusi szám

A háziorvosok szerint minden negyedik beteg alvászavarban szenved. Alvászavarról beszélünk akkor, amikor az alvásigény, és az alvásképesség közötti egyensúly megbomlik. Az alvászavarok a leggyakrabban pszichés zavarokra vezethetőek vissza. Egyes kutatások szerint a nők körében gyakoribb ez a probléma, mint a férfiaknál.

Az alvászavarban fontos tényező a hormonális változás a nők esetében. A menstruációs ciklussal a női nemi hormonok szintje hónapról-hónapra periódikusan változik. Ez különösen a menstruációt megelőző napokban vezethet rossz alváshoz. Az alvást a terhesség, és a menopauza is negatívan befolyásolhatja. A terhessség első harmadában a kismamák inkább többet alszanak. Alvásprobléma a terhesség vége felé jelentkezik, az olyan tünetek miatt mint: derékfájás, gyakori vizelés inger. A változó korban viszont a női hormonműködés fokozatos csökkenése lehet az alvászavar egyik oka.

Számtalan oka lehet még annak, hogy rosszul alszunk, ha nem valamilyen betegség áll a probléma hátterében, ez okozhatja, mozgáshiány, rossz fekhely, helytelen étkezési szokások, gyógyszer mellékhatások, horkolás, külső zajok.

Az alvás szépít

Különféle krémekkel, szérumokkal, csupán a folyadékhiány okozta ráncok csökkenthetőek. Az alváshiány miatt, lassan kialakuló mélyebb ráncok, -, amelyek az arcizmok megfeszítettségéből adódnak, -,csakis a nyugodt alvással tudjuk javítani, csökkenteni.

Éjszaka képes a bőrünk a regenerálódásra, mert a napi stresszt alvás közben dolgozzuk fel. A sejtosztódás mértéke a bőrben, és a vérben 200-300%-kal növekszik alváskor, és éjjel egy körül éri el a tetőpontját, derül ki egy kutatásból. A fiatalság hormonjának nevezett melatonin is, csak alvás közben, sötétben tud termelődni. Éppen ezért, akik este időben elalszanak, és eleget pihennek, sokkal tovább maradnak fiatalok, és a bőrük is tovább szép marad.

Mivel segítsünk

Sokan vannak, akik altatókhoz nyúlnak, pedig ha orvosilag nem indokolt, többet árthat, mint használ. Függőséget okozhat, és másnap fáradtan ébred, aki szedi. Kizárólag akkor alkalmazzuk, ha az orvosunk javasolja.

Sok esetben az is segít, ha rendet teszünk magunk körül, elintézzük a régóta húzódó feladatainkat, megoldjuk konfliktusainkat, mert ezektől megnyugszunk, és mindjárt jobban alszunk.

Legyen valami rendszer az életünkben , keljünk, és feküdjünk azonos időben, ami az étkezéseinker is vonatkozzon. Korán vacsorázzunk valami könnyű ételt.

Legyen csend, sötét, a szobában, és a fekhely is számít, amin jól tudunk aludni. Az elektromoso berendezéseket kapcsoljuk ki, mert az elektroszmog is sokat árthat.

Sétáljunk, tornázzunk, vagy jógázzunk, és nagyot szellőztessünk esténként. Soha ne gyújtsunk rá lefekvés előtt, mert a nikotin éberré tesz, akárcsak a kávé, vagy a csokoládé.

Mit tegyünk, ha horkol a párunk, vagy nem lehet a külső zajokat kizárni?

Bizony nem csak a lelki, vagy testi problémák okoznak álmatlanságot, hanem sajnos a párunk horkolása, vagy külső zajok is megkeserítik nagyon sokunk életét.
A legegyszerűbb módszer, amit megtehetünk magunkért, ha füldugót használunk.
Ezzel nem csak a horkolás, hanem a zavaró zajok is megszűnnek, és már olyan speciális füldugók is léteznek, amelyekkel a különleges filternek köszönhetően, a telefonunk csengő hangját, vagy az ébresztőórát meghalljuk.

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink