| Több

Az abszolút hallás tanulható

informed.hu

Sok híres zeneszerzőnek volt abszolút hallása, például Mozartnak, Csajkovszkijnak és Sinatrának. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy felismerjük egy hang magasságát anélkül, hogy egy másik hanghoz viszonyítanánk.

Az USA-ban és Európában is ritka ez a képesség, egyes becslések szerint körülbelül minden tízezredik ember ismeri fel a hangokat. Sokszor adottságnak vélik, de amerikai kutatók eredményei arról tanúskodnak, hogy sokkal inkább tanult képességről van szó.

A Journal of the Acoustic Society of America oldalain megjelent cikkből megtudhatjuk, hogy azok a zeneszerzők, akik folyékonyan beszélnek egy kelet-ázsiai tonális nyelvet, nagyobb valószínűséggel rendelkeznek abszolút hallással.

„Az abszolút hallást a természet ajándékának tekintették, de az adatok alapján úgy tűnik, hogy bárki szert tehet erre a képességre” – fogalmaztak a kutatók.

Sok kelet-ázsiai nyelv van, például a mandarin, a kantoni és a vietnami, ami úgynevezett tonális nyelv, vagyis a szavak jelentése sokszor attól is függ, hogy milyen hangmagasságon ejtik ki azt (ez nem keverendő össze a hanglejtéssel, ami például a humor és az irónia eszköze). Az amerikai kutatók szerint egy olyan ember, aki beszél egy tonális nyelvet, az abszolút hallást olyan könnyen tanulja meg, mintha egy második nyelvet tanulna.

Egy korábbi vizsgálat során sikerült kimutatni, hogy tonális anyanyelvű emberek a szavak kiejtésekor az abszolút hallás egy formáját gyakorolják, ennek alapján merült föl, hogy a hangmagasság nem egy szigorúan zenei fogalom. Később bebizonyosodott, hogy a mandarin anyanyelvű, és kínai zenei konzervatóriumba járó hallgatóknál kilencszer gyakrabban mutatható ki abszolút hallás, mint egy New-York-i zeneiskolában tanuló amerikai diákoknál. Ez azonban már azt is felvetette, hogy az abszolút hallás genetikai eredetű is lehet.

A mostani vizsgálat során 203 amerikai hallgató töltötte ki azt a tesztet, ami során három oktáv terjedelemben véletlenszerűen megszólaltatott hangokat kellett azonosítani. Emellett saját bevallásuk alapján számoltak be zenei és nyelvi műveltségükről, valamint etnikai hovatartozásukról. A kutatók az elemzések során azt találták, hogy azok a diákok, akik folyékonyan beszéltek egy tonális nyelvet, közel 100 %-os eredményt értek el a teszten. A legrosszabb eredményt azok a diákok érték el, akik egyáltalán nem beszéltek tonális nyelvet.

Ez persze nem magyarázza meg azt, hogy miért volt Mozartnak és Sinatrának abszolút hallása. A kutatók azzal magyarázzák, hogy talán különösen hosszan nyitva maradt a „nyelvi tanulási ablak” a kisgyermekkorban, és ez tette lehetővé, hogy a hangmagasságokat is megtanulják. Következtetéseik szerint úgy lehet a legkönnyebben kifejleszteni egy gyermek abszolút hallását, ha már kiskorától kezdve találkozik a hangokkal, és azokhoz jelentést is kapcsol.

„Ezek az eredmények egy másik izgalmas kérdést is felvetnek” – teszik hozzá a szerzők. – „Vajon milyen kivételes képességek vannak még, ami a gyermekekből egyszerűen előhozható, ha tudjuk, hogy milyen „gombokat” kell megnyomni?”

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink