| Több

Az enyhe hallásvesztés idegrendszeri hatásai

betegszoba.hu

Az enyhe vagy mérsékelt hallásvesztésnek maradandó hatása lehet az agy hallásközpontjára, a hallókéregre - állítják a New York-i Egyetem (NYU) Ideggyógyászati Tudományok Központjának kutatói. A Journal of Neuroscience legfrissebb számában olvasható tanulmány az első, amely kimutatta az enyhe hallásvesztés központi idegrendszeri hatásait.

A tanulmány szerzői a NYU Ideggyógyászati Tudományok Központjának kutatói: Han Xu, Vibhakar Kotak és Dan Sanes. Korábban a kutatóknak nem sikerült a hallásvesztés enyhe formájának idegrendszeri befolyását kimutatni, amely akkor keletkezik, amikor a hang vezetésének útvonala megszakad a csiga (a belsőfülben található hallószerv) előtt - pl. ez tapasztalható gyermekkori középfülgyulladás után.

A NYU kutatói állatmodelleken vizsgálták a vezetéses hallásvesztés hatását a csiga sérülése nélkül. A szakemberek a vizsgálati alanyok fejlődésének korai stádiumában idéztek elő hallásvesztést, majd mérték a hangjeleket feldolgozó hallókéreg idegi kapcsolatainak működését. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a hanginger hallókéregre történő vetülése megváltozott közvetlenül a hallásvesztés után, ugyanakkor a hallóidegek szinaptikus válasza (idegek közti kapcsolat) gyorsan alkalmazkodot az új helyzethez: a hallókéreg idegsejtjei érzékenyebbé váltak az ingerlésre. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a fejlődésben lévő szervezet hallókérge érzékenyen reagál a mérsékelt hallásvesztésre, illetve felvetik annak a lehetőségét, hogy az érzékszervi hiányosság összefüggést mutat a központi idegrendszer fejlettségének állapotával.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink