| Több

Elég komolyan vesszük a gyermekkori hallásproblémákat?

betegszoba.hu

A legújabb kutatások szerint a gyermekkori átmeneti hallásproblémák maradandó halláskárosodáshoz vezethetnek a későbbiekben. Egy, a Neuron című szaklapban megjelent cikk szerint a látóközponthoz hasonlóan a hallásközpont is rendkívül sérülékennyé válhat, ha nem kapja meg a megfelelő stimulációt a megfelelő életkorban.

Régóta ismert tény, hogy a sérült szenzoros érzékelésnek a gyermekkor egyes periódusaiban káros hatása lehet az agyra és a viselkedésre. Az ambylopia vagy tompalátás az egyik klasszikus példa erre: a vizuális kéreg fejlődése közben elégtelenül jutnak el a jelzések az agyba, emiatt az egyik vagy mindkét szem elveszti éleslátását.

"Hasonló a probléma a hallás esetében is: gyerekkorban igen gyakori a középfülgyulladás, aminek következtében folyadék szaporodik fel a hallójáratokban, és időleges hallásromlást okoz. Ez csökkenti az agyba jutó akusztikus jeleket, és maradandó hallásromlást okozhat" - nyilatkozta Dr. Daniel Polley, a Massachusetts Szem és Fülklinika orvosa.

Dr. Polley és kollegája, Dr. Maria Popescu a Vanderbilt Egyetemről kifejlesztettek egy eljárást, amellyel blokkolták egyes fiatal patkányok hallását, majd megvizsgálták, miként hatott ez az agyi fejlődésükre.

Megfigyeléseik szerint az egyik fül hallásképességének romlása esetén az agy hallásközpontja növeli a másik fül érzékenységét. Ez azonban azt is jelenti, hogy a változás egyes esetekben állandó, és a sérült fül a gyógyulás után sem lehet teljes értékű.

"A jó hír, hogy ez az állapot embereknél viszonylag ritkán alakul ki, azaz a hallásromlás ritkán maradandó - nyilatkozta Dr. Polley - A hallásközpont ugyanis meglehetősen alkalmazkodó és később is képes korrigálni a fejlődés egyes szakaszaiban bekövetkezett hibákat."

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink