| Több

Fülfjájás télen-nyáron

vital.hu

A téli okok - A nyári okok

“Anyúúú, fáj a fülem!” - hangzik el sokszor, inkább télen, de olykor nyáron is. Az  anyukák ilyenkor orvoshoz viszik gyermeküket, de legtöbbször fül-orrgégész szakorvos segítségére is szükség van a pontos diagnózis felállításához és a kezeléséhez.

Nátha, torokgyulladás kapcsán általában lázas állapotban középfülgyulladás is kialakulhat. A kisgyermekek, de még inkább a csecsemők felső légútjainak alkotóelemei olyan közel esnek egymáshoz, hogy ezek külön megbetegedéséről nem is igen beszélhetünk.

A téli okok

A dobüreg “szellőzőcsöve”, az Eustach-kürt belső nyálkahártyája is begyullad, beduzzad, ami bezárja ezt a járatot, és a dobüregben pangó, gyulladásos váladék felgyülemlik. Ez a dobhártya feszülését váltja ki, mely igen erős fájdalmat okoz, így társul a náthához a középfülgyulladás.

Régebben ilyenkor a legjobb segítség a dobhártya “felszúrása” volt, mert ekkor a dobhártya egy olyan pontján ejtettek ki metszést, ahol a gyulladt, gennyes váladék ki tudott ürülni a dobüregből. Ha a dobhártya a feszítő folyadék miatt magától kirepedt (szaknyelven úgy mondják: spontán perforált), ez egy olyan helyen történt, ahonnan nem tudott teljesen kiürülni a váladék, s amely nehezen forrt össze. Ennek következménye lehetett a dobhártyán fennmaradó lyuk, illetve hegesedés. mely mindkettő halláscsökkenéssel járhatott.

Hamis következtetés volt az, hogy akinek “felszúrják a fülét”, utána mindig középfülgyulladása lesz. Ebből az az igazság, hogy egyesek hajlamosak a visszatérő fülproblémára valamilyen anatómiai ok miatt (pl.: nagyobb orrmandula, szűkebb Eustach-kürt stb.), s náluk ezért valószínű a középfülgyulladás gyakori jelentkezése. Mostanában a megfelelő antibiotikum és orrcsepp alkalmazása mellett egyre kevesebbszer van szükség a dobhártya felszúrására, a középfülgyulladás következtében kialakuló csontgyulladás (mastoiditis) miatt fülműtét elvégzésére.

A nyári okok

Igen ritkán nyáron is lehet valakinek gennyes középfülgyulladása, de ilyenkor legtöbbször az óvodáskor felettieknél allergiás nyálkahártya-gyulladás a panasz alapja. Ez is jelentős nyálkahártya-duzzanatot hoz létre, amelytől a dobüreg nem tud szellőzni, a beteg tompa, feszülő érzést jelez a fülében.

Nyáron, a vízparton a fülbe kerülő víz, homok, szennyezés hallójárat-gyulladást válthat ki. Ez is fájdalommal jár, de inkább féloldali, és nem kíséri láz. Helyi fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő alkalmazása néhány napon belül segít a gondon. A fültisztítás során létrejövő esetleges sérülés is hallójárat fájdalmat hozhat létre, ezért csecsemő és kisded korban kerüljük a hallójárat méretéhez viszonyítva nagy méretű fültisztító pálcikák használatát.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink