| Több

Halláscsökkenés

fulspecialista.hu

Mai civilizált világunk a kommunikáción alapul, emiatt az egyén, aki halláscsökkenésben, következményes beszédkárosodásban szenved, az egészséges embertársaival szemben hátrányos helyzetbe kerül. Az információcserén alapuló egyre erősödő versenyhelyzet napjaink jellemzője. Ebből a “versenyből” a halláskárosodásban szenvedő betegek megfelelő orvosi és társadalmi segítség nélkül csak vesztesként kerülhetnek ki.

A probléma nagyságát és jelentőségét támasztják alá azok a megdöbbentő adatok, amely szerint a civilizált világunk 10,7%-ának “idegi jellegű” halláskárosodása, 1,15%-nak teljes süketsége van. E gyakori előfordulás miatt az idegi jellegű belsőfül betegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé sorolhatók.

Statisztikai adatok alapján e betegek száma, sajnos, progresszíven növekszik. 1000 újszülöttből egy gyermek halláskárosodással születik. Később az idegi jellegű halláscsökkenés, a 18 év alatti gyerekek közül 1000-bôl 17-et, 65 év feletti korosztályból pedig már 314 beteget érint.

A 75 év felett, a presbyacusis fokozódása miatt a populáció 50%-ának halláskárosodásával kell számolni. Jelenleg a gazdaságilag fejlett országokban a lakosság 2,3%-a visel hallókészüléket, s becslések szerint további 5,8%-nak lenne szüksége hallókészülékre.

A civilizált populáció 18%-nak van fülzúgása, s a népesség 2,4%-nak a fülzúgása már olyan fokú, hogy e betegek élete csak kezeléssel tehető elviselhetőbbé. Csak az Egyesült Államokban 3-5 millióra becsülik a Ménière betegek számát, ami évente 100.000 új esettel szaporodik, s ugyanitt 30 millió ember dolgozik hallást károsító zajos munkahelyen. Emiatt 10 millió ember szenved zajártalomban és évente 25.000 embernek alakul ki hirtelen halláscsökkenése.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink