| Több

Halláskárosult nemzedéket nevelnek az mp3-lejátszók

noilapozo.hu

A szemünk láttán nő fel az a nemzedék, amelynek többsége úgy jár-kel az utcákon, száll fel a buszra, ül az autóban a szülei mellett, hogy fülhallgató lóg ki a füléből. Zenét hallgatnak, de nem akárhogyan.

Többségük majdhogynem a maximális hangerőn, amiből logikusan következik, hogy már fiatalon halláscsökkenést szenvednek el. Nagy a kockázat.


A hősidőben voltak ugye a hatalmas fülhallgatók és a sétálómagnók, a walkmanek, majd a CD-alapú discmanek, ma pedig már a mobiltelefonon és az mp3-lejátszón is hallgathatunk zenét. Van szerencsénk egy nagy technikai forradalmában élni, amely egyrészről fantasztikus, hogy épp a mi időnkben zajlik, másrészről nem minden elemének lehet feltétlenül örülni. Csak kapkodjuk a fejünket, hogy a szórakoztatóipari cégek hogy tudnak minden évben újabbnál újabb termékekkel kijönni a piacra, amelyeknek az egyik legnagyobb célközönsége természetesen a fiatal generáció. Az ő életformájuk és koruk a legalkalmasabb arra, hogy naponta több órát hallgassák az mp3-asokat. A fülhallgatós nemzedék pedig sokszor ki is használja az apró kütyükben rejlő erőt, és maximális fokozaton hallgatja a zenét. A szakemberek viszont arra figyelmeztetnek, hogy ennek böjtje lesz, sőt már most tapasztalni lehet, hogy egyre több fiatal szenved halláskárosodástól.

Halláscsökkenés és zajcsipke

"Egyik este kivételesen csendben ültünk a nappaliban, és halkan odaszóltam a lányomnak. Nem reagált. Még egyszer kimondtam a nevét ugyanolyan hangerővel, semmi. Csak akkor nézett fel az újságjából, mikor hangosabban szóltam neki. Szerintem a túl hangos zenehallgatás következménye, hogy a suttogásra vagy a halk beszédre rosszabbul reagál. Sokszor több méterről is hallom, mi szól a fülében" - osztja meg velünk aggodalmait egy édesanya. E tapasztalatával egyáltalán nincs egyedül, fül-orr-gégészek és audiológusok is kongatják a vészharangot: a mai fiatalok közül egyre többen szenvednek szerzett halláscsökkenéstől. Azaz egészséges füllel, tökéletes hallással született gyerekek már tizenévesen olyan halláskárosuláson mennek át a túl hangosan használt zenelejátszóktól, ami rengeteg plusz problémát vonhat maga után.

"Halláskárosodás nélkül nyolcvan decibeles zajterhelés nyolc órán keresztül érheti fülünket. Kétszeres hangerő feleennyi időt tesz lehetővé. Mivel a hangerő decibelben mért mértéke logaritmikus skálát alkot, a kétszeres hangerő nyolcvanhárom decibel körüli hangot jelent. Így tovább számolva száz decibel erősítéssel már csak néhány perc megengedett. Ha valaki olyan hangosan hallgatja fülhallgatón keresztül a zenét, hogy azt más is hallja, legalább száz decibeles, vagy még erősebb hangerőt használ" - mondja Dr. Gáborján Anita, a Semmelweis Fül-Orr-Gégészeti, Fej-Nyaksebészeti Klinika Audiológiájának fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa. Ezeknek az értékeknek a figyelembevételével egyébként az Európai Unió javasolta a gyártó cégeknek, hogy maximalizálják a hangerőt egy elfogadható értéken. Az Apple-t például Franciaországban arra kötelezték, hogy bevonja iPodjait, és ki kellett javítania a benne lévő szoftvereket úgy, hogy a maximális hangerő ne haladja meg a száz decibelt. Az Unió kutatói egyébként jóval megengedőbben fogalmaznak a károsodás mértékéről. Igaz, hogy szerintük 2,5-10 millió európait fenyeget a süketség kialakulása, ha a veszélyes - 89 decibelnél nagyobb - hangerővel használják zenelejátszóikat, de szerintük ez akkor következik be, ha legalább öt éven át napi egy óránál hosszabb ideig hallgatják ennél hangosabban. Pedig a helyzet már most aggasztó.

"Egyre több fiatal jelentkezik nálunk halláscsökkenéssel, fülzúgásos panaszokkal. Ezek kivizsgálásán túl klinikánkon jelenleg is épp folyik egy kutatómunka, amely a 18-23 éves korosztály zenehallgatási szokásait méri fel, amit részletes hallásvizsgálat követ" - számol be a jelenség aktualitásáról az audiológus. Méréseik azt mutatják, hogy a magas hangok területén (12000 Hz-en) gyakran mérnek kisfokú halláscsökkenést, illetve több esetben, jellegzetesen 4000 Hz-en jelentkező úgynevezett "zajcsipkét" is észlelnek. Egy speciális belsőfül-működést mérő eszközzel sokszor még az ép hallást jelző fiatalnál is csökkent működésűnek találják a hangérzékelő szőrsejteket. "A hallásvizsgálat 0, azaz viszonyítási decibeljének meghatározását mindig a 18 éves, ép hallású egyének hallásküszöb-értéke határozta meg. Kutatásunkból az körvonalazódik: ma már nem biztos, hogy pontosan ugyanilyen hangnyomás-értékeket kapnánk hallásküszöb-értékként" - teszi hozzá Gáborján doktornő.

Visszafordíthatatlan folyamat

Egy másik magyar kutatás - amely tavaly zajlott a győri Széchenyi István Egyetemen -, hangsúlyozza, hogy diszkó vagy koncert után szinte természetes, hogy halláscsökkenést tapasztalunk. A hallás úgy védekezik a terhelés ellen, hogy megemeli a biológiai csillapítást a fülben, amely tehetetlensége révén némi idő után visszaáll az eredeti állapotba. "De ha a zaj hosszan tartó, vagy erősebb, maradandó károsodáshoz vezethet. A lakókörnyezetben, zárt térben hallgatott zene nem jelent veszélyt, de ahogy kilépnek az utcára és feltekerik, igen. És mivel a zenelejátszókat leginkább kültéren, vagy közlekedési eszközökön hallgatják a fiatalok, ahol a külvilág zajártalmait túlharsogva hallgatják a zenét, mindez 10 decibeles pluszt jelent a füleknek" - írja tanulmányában Wersényi György, a kutatás vezetője. A reprezentatívnak nem mondható, csupán ötvenfős vizsgálatból az is kiderült, hogy az átlag fiatal heti egy-négy órát hallgat mp3-lejátszót, és hogy a legtöbbet hallgatók magasabb decibelen (70 dB) tették ezt.  Mindeközben a fül egyre rafináltabb és extrémebb problémáknak van kitéve a technikai fejlesztések miatt.

"Szüleimtől kaptam az iPodomhoz egy hallójáratos fülhallgatót, ami több centiméterre benyúlik a fülembe. Tökéletesen kizárja a kinti hangokat, a fejemben csak a zene van. De pár hónapja elkezdtem rosszul hallani a bal fülemre, és kiderült, hogy a fültisztítás ellenére is fülzsír-dugót okozott a "tökéletes" fülhallgató. Az orvos megszüntette a bajt, most pedig már mindkét fülem fáj a zenehallgatástól, pedig azon kevesek egyike vagyok, akik nem is hallgatják túl hangosan a zenét" - panaszkodik a legújabb fejlesztésre Benedek, egy tizenhét éves középiskolás. A zaj a hangérzékelés receptorszervében, a csigában okoz károsodást. A SOTE audiológusa szerint a hirtelen kialakult halláskárosodás, fülzúgás esetén az elváltozások még orvosolhatóak lehetnek, mert gyógyszeres kezelésre van lehetőség, főleg akkor, ha a terápia a panaszok megjelenése után minél korábban elkezdődik. "A tartós zajhatás viszont irreverziblis, visszafordíthatatlan károsodást okoz. A csigában érzéksejtekként működő szőrsejtek elpusztulása esetén regenerációra embernél nincs lehetőség, mert ezek a sejtek nem tudnak újraképződni. Ezért klinikánkon intenzív kutatások folynak a zajkárosodások megelőzésének lehetőségeire" - mondja a SOTE audiológusa.

A népesség 10,7 százalékának van szerzett halláscsökkenése, bár azt nem tudni, hogy ebből mennyit tesznek ki az új generációk, akik nemrég, vagy épp mostanában veszítettek, veszítenek hallásukból. A felnőttkori halláscsökkenés leggyakoribb oka a zajártalmak miatt következik be. Az utcazajok, a hangos közlekedési eszközök, a veszélyesen hangos munkakörök mellé egyértelműen felsorakozott a túl hangos zenehallgatás. 18 éves kor után egyébként is hanyatlani kezd a hallás, bár óriási egyéni eltérések vannak. Egyesek már ötvenévesen is visszakérdeznek, mások nyolcvanévesen tökéletesen hallanak minden apró neszt és zajt. "A fülünket érő terhelések sajnos összeadódva előrébb hozzák az 'időskori' halláscsökkenés idejét, és előfordulhat, hogy lassan az időskori jelzőt el is törölhetjük" - festi le a nem túl rózsás jövőképet Dr. Gáborján Anita.

Szomorú, hogy szülőként kevés dolgot tehetünk gyermekeink hallásának megóvásáért, de annyit bizonyosan, hogy a kutatásokra hivatkozva elmagyarázzuk nekik a zenelejátszók ártalmait, köztük is a legfontosabbat, hogy ha egyszer károsodik a hallás, úgy is marad. A labda valójában a gyártók kezében van, akiknek nem csak a nyereségre, hanem saját vevőik egészségére is gondolniuk kéne.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink