| Több

Hosszú, mindig hosszú: a hallásvesztés

vital.hu

Talán még emlékszünk a hajdani nagy sikerű filmre, ahol a nagymamának az éppen aktuális eseményeket tudakoló kérdésére Kabos Gyula részéről mindig egy türelmetlen "Hosszú, Mama, hosszú..." volt a válasz. A nagymama problémája korántsem egyedi.

Lefülelt okok

A kutatások szerint számos oka lehet a hallásvesztésnek. Némelyik, mint az életkorunk, nemünk (férfiak körében gyakoribb), genetikai adottságok (öröklődő betegségek, pl. otoszklerózis) olyanok, amelyeken nem áll módunkban változtatni. Másokon azonban igen! Tudjuk, hogyan kezeljük a fertőzéseket, elkerülhetjük a zajos helyeket, melyek végzetesek lehetnek, figyelhetünk arra, hogy egyes gyógyszereknek halláskárosító mellékhatásaik vannak, ügyelhetünk rá, hogy ne sérüljön például ceruza, hajcsat stb. által ez az érzékeny bonyolult szerv.

Két fő típusa van a hallásvesztésnek, attól függően, hogy melyik funkcionális rész károsodott. Az egyik esetben a hang nem éri el a belső fület, mivel a külső vagy középső részek eltömődtek vagy sérültek. Lehet az ok fülzsír, valamilyen folyadék a fülben, kilyukadt dobhártya, sérült fülcsontok vagy ritkábban rákos megbetegedés. A másik esetben a hang ugyan eléri a belső fül részeit, ám az képtelen a vett jeleket továbbítani az agy hangfeldolgozó részeihez. Ez utóbbinak oka lehet az idős kor, túl erős hang, vírusos megbetegedés. A hang ilyen esetekben nem csupán eltűnhet számunkra, de torzulhat, halkulhat, sőt bizonyos esetekben érzékelhetjük jóval erősebbnek is, mint korábban.

A hallásvesztés gyakorta oly lassan, oly fokozatosan jelenik meg, hogy jó ideig még csak észre sem vesszük. Máskor csupán egy pillanat műve, egy robbanás a közvetlen közelünkben, vagy más erős hang azonnal végzetes károkat okoz az érzékeny belső fülben. A hallásvesztés azonban (okoktól függően) nem minden esetben visszafordíthatatlan.

Kiberfül

Sajnos nem mindenkinek és mindig lehet megoldás a hallókészülék. Az apró erősítő hiába erősítené a hangokat, ha a belső fülben az elpusztult szőrsejtek és idegsejtek képtelenek azt az agy számára fogadható elektromos jelekké alakítani. Ezeket, úgy tűnik, egyelőre nem tudjuk pótolni.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink