| Több

Húsz éven át kínozták az őrjítő hangok

vital.hu

Adian McLeish 23 éven keresztül szenvedett a saját teste által keltett zajoktól. Szívverésének, légzésének és rágásának hangjai mind felerősödve és őrjítően visszhangozva zúgtak a fejében a nap huszonnégy órájában.

1985-ben az akkor 35 éves brit férfi kedvenc kürtjén játszott éppen, amikor észrevette, hogy valami nem stimmel. “Úgy éreztem, mintha a kürt által keltett hangok a fejemben visszahangoznának” - nyilatkozta a most 58 éves McLeish. “Később észrevettem, hogy a saját hangommal is ugyanez történt. Mintha az agyamból jöttek volna a felerősített hangok, egyszerűen kibírhatatlan volt.”

A furcsa tünetek nemhogy elmúltak volna, de a hangok egyre erősebbek és kibírhatatlanabbak lettek. A vonatok és az elhaladó autók zaja szinte őrjítően hatottak rá, a fülzúgás is állandóvá vált, ráadásul hamarosan a látással is meggyűlt a baja. Az erős hangok miatt szemei gyakran akarata ellenére mozogtak, így előfordult, hogy egy telefonbeszélgetés során nem tudta irányítani a szemmozgását.

A diagnózis és a lehetséges gyógymód utáni hosszú éves kutatás, három sikertelen műtéten és jó pár kezelés után a megoldást McLeish egy internetes keresés során találta meg: kiderült, hogy egy ritka betegségben, úgynevezett felső-kamrai dehistentiában (SCD) szenved.

A belső fül csontos, idegvégződésekkel teli kamrákból áll, melyeket folyadék tölt ki. Ahogy mozgunk, a folyadék velünk együtt mozog és információkat küld a szemnek, hogy az kövesse a mozgásunkat. Ez a mechanizmus felelős egyensúlyunk megtartásáért is. A betegség következtében a felső kamrát az agytól elválasztó kis csont elvékonyodik, így a folyadék hozzáér az agyhoz, közvetlenül oda továbbítja a hangokat.

A diagnózis felállítása után egy műtét során megvastagították a felső kamra falát a koponyából szerzett szövetekkel, és az eredmény nem is maradt el: McLeish hallása - minden várakozást felülmúlva - 23 év után újra a régi.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink