| Több

Kapcsolat lehet a mobilozás és a fülzúgás között

lifenetwork.hu

Egy osztrák kutatás kapcsolatot talált a fülzúgás (orvosi szóval tinnitus) és a mobiltelefonozás között. A vizsgálatban nem érintett kutatók kétségbe vonják az eredményeket.

Osztrák kutatók szerint a szokványos mobiltelefon-használat növeli a tartós fülcsengés kialakulásának kockázatát. Dr. Hans-Peter Hutternek és kollégáinak eredményeit a bécsi Orvosi Egyetem Környezet-egészségtani Intézetéből azonban más szakértők kétkedéssel fogadták.

A fülzúgás a fejlett világban az emberek 10-15 százalékát érinti. Az állapot gyakran rontja az életminőséget, a tinnitusban szenvedők általában kevéssé tudják befolyásolni a jelentkező csengést, sistergést, zúgást.

Aki sokat mobilozik, nagyobb valószínűséggel szenved fülzúgástól

Az Occupational and Environmental Medicine (Foglalkozási és Környezeti Orvoslás) folyóirat július 19-i számában közölt tanulmányban Hutter és munkacsoportja 100 krónikus fülzúgásban szenvedő, valamint 100 egészséges egyént vizsgált meg.

A résztvevőket beszámoltatták mobiltelefon-használati szokásaikról. A válaszok alapján a kutatók megállapították, hogy a napi legalább tíz percet mobilozók között 71 százalékkal nagyobb a fülzúgás kialakulásának esélye. Ráadásul a négy évnél több ideje mobilt használók között 95 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezett a fülzúgás.

Ugyan a mobilosok nagyrészt mindkét fülüket használják, a fülzúgás típusosan csak az egyik fület érinti, 38 százalékban a balt. Ugyanakkor a résztvevők mintegy 29 százaléka számolt be más tünetekről, például szédülésről. A jelenség élettani magyarázata szerint a mikrohullámok keltette energia a belső fül csigájába hatol, létrehozva a kóros ingert.

Sokak szerint a tanulmány nem elég körültekintő

Összefoglalásként Hutter és munkatársai felhívják arra a figyelmet, hogy a gyakori és hosszantartó telefonálás kockázattal jár, emiatt inkább tudatos és óvatos mobilhasználatot ajánlanak. Hutter ellenzi a gyermekek és a fiatalok mobilhasználatát, valamint headset-et ajánl a fülbe jutó hullámok mérséklésére.

Dr. Thomas J. Balkany, a Miami Egyetem fülspecialistája ugyanakkor nem tartja mérvadónak a vizsgálat eredményeit, a mobilhasználat és a tinnitus összefüggését gyengének nevezte. Kritikája szerint "a tanulmányt végzők nem fordítottak elég figyelmet az olyan egyéb fontos tényezőkre, mint a stressz, a nyugtalanság, a depresszió, valamint az MP3-lejátszó használata". A lehetséges kapcsolat alátámasztására a további vizsgálatokat elengedhetetlennek tartja.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink