| Több

Komoly gondokat is okozhat a fülzsír

vital.hu

Amerikában új irányelveket készülnek bevezetni a fülzsír okozta elzáródások felismerésére és kezelésére, ezzel is segítve az orvosok munkáját. Az új intézkedések között szerepel az orvosok és páciensek felvilágosítása errő a mindennapi, de sokak életét megkeserítő problémáról.

A fülzsír alapjában véve egy vízben oldódó anyag, amelyet elsősorban elhalt bőr és szőrdarabok, valamint a hallójárat nyirokmirigyei által kiválasztott váladék alkotnak. A fülzsír a fül védelmét szolgálja, és normális esetben nem szükséges az eltávolítása. Ha azonban túl sok termelődik belőle, elzáródást, fájdalmat, viszketést, fülzúgást, vagy hallásromlást okoz. A probléma átlagosan 10-ből egy gyereket és 20-ból egy felnőttet érint. Időseknél jóval gyakoribb, a 60 év felettiek közel egyharmada küzd ezzel a problémával.

“Az Egyesült Államokban évente közel 12 millió ember keresi fel a háziorvosát túlzott fülzsírtermelés, illetve fülzsír okozta elzáródás miatt - nyilatkozta Dr. Richard Rosenfeld, az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Akadémia és a Fej- és Nyaksebészeti Alapítvány igazgatója. - Ebből majdnem 8 millióan részesülnek fülzsíreltávolító kezelésben, amely rengeteg munkát jelent az orvosoknak. Ezért szükséges az új irányelvek bevezetése, amelyek segítségével az orvosok is jobban megérthetik a beavatkozás kockázatait, és a betegek is megtudhatják, hogyan kerülhetik el ezt a betegséget.”

“Sajnos sokan azt hiszik, jót tesznek azzal, ha ők maguk próbálják eltávolítani a fülzsírt a fülükből - nyilatkozta Dr. Peter Roland. - Ez azonban általában további gondokhoz és komplikációkhoz vezet.”

Normális esetben a fülzsír az ember állkapcsának mozgásával (rágással) magától kiürül a hallójáratból. Amennyiben azonban gondok akadnak ezzel, mindenképpen keressünk fel egy szakembert, és ne próbáljuk otthon orvosolni a problémát.

Az Amerikai Fül-Orr-Gégészeti Akadémiai és a Fej- és Nyaksebészeti Alapítvány által legfontosabbnak tartott információk a következők:
-A fülzsír egy természetes, öntisztuló anyag, amely megvédi a hallójáratot a különböző fertőzésektől, és segíti annak tisztulását.
-A hirtelen hallásromlás oka is lehet a fülzsír okozta elzáródás, ezért az orvosi vizsgálat során mindig ez legyen az első vizsgálati pont.
-A fülzsír könnyen okozhat visszafordítható hallásromlást úgy, ha a hallójárat legalább 80%-át elzárja.

A fültisztítás és a fülzsír eltávolításának leghatékonyabb módszerei:
-a fül fülzsír oldására alkalmas anyaggal - langyos és/vagy sós vízzel - való kiöblítése;
-irrigálás, melynek során a fülzsír eltávolítására alkalmas folyadékkal végeznek beöntést a hallójáratban;
-manuális eszközökkel: fülzsírkanál, farkasfogas csipesz.

A fülzsr eltávolításának helytelen módja a fültisztító pálcikával történő tisztítás, ez ugyanis további problémákat okozhat.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink