| Több

Le a hangerővel: egyre több a halláskárosult tinédzser

lifenetwork.hu

Egyharmadával nőtt a halláscsökkent tinédzserek száma az utóbbi tizenöt évben - figyelmeztettek amerikai kutatók, akik a fülhallgatós zenelejátszók lehalkítását javasolják a kamaszoknak.

A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent tanulmányban az 1990-es évek elején és 2000-es évek közepén végzett, párezer fős reprezentatív országos felmérés adatait vetették össze. A 12-19 év közötti tinédzserek hallását szűrő első vizsgálat a résztvevők 15 százalékánál talált valamilyen szintű halláscsökkenést, tizenöt évvel később ez az adat elérte a 20 százalékot - tehát minden ötödik kamasznál találtak hallásromlást.

"Minden osztályba jut néhány tanuló, akinek hallási problémái vannak. A kamaszok nem foglalkoznak azzal, milyen káros hatásai lehetnek a hangerőnek, amivel a zenét hallgatják. A gyerekek ezt gyakran nem is veszik észre, pedig már a csekély halláscsökkenés is nehézséget okozhat a nyelvfejlődésben és a tanulásban" - mutatott rá a problémára a tanulmányt jegyző Josef Shargorodsky.

A kutatók állítása szerint az még nem teljesen világos, hogy pontosan mi okozta a halláskárosult fiatalok számának növekedését. Nem állították bizonyosan, hogy a fülhallgatós zenelejátszó eszközök lennének a felelősek a kamaszok halláscsökkenéséért, de Shargorodsky hangsúlyozta, hogy a zene hangerejének lehalkításával csökkenthető a kockázat.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink