| Több

Mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve?

webbeteg.hu

Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja!

Ön tudja, hogy egy átlagos napon mekkora zajszintnek van kitéve, és hogy annak milyen élettani hatásai, következményei lehetnek egészségére? Most mindezt megtudhatja!

Körülbelül mekkora zajterhelésnek van Ön kitéve egy tipikus munkanapon? Hasonlítsa össze a zajokat és a hozzájuk tartozó decibel szintet.

A közönséges zajok hangerőssége

 

Hangerősség (decibel)

Zajforrás

Biztonságos tartomány

 

30

Suttogás

60

Normális beszélgetés

80

Nagy forgalom, szemétszállítás

Veszélyes tartomány

 

85-90

Motorbicikli, fűnyíró, traktor

95-105

Buldózer, kézi fúró

110

Ütvefúró, láncfűrész

Ártalmas tartomány

 

120

Mentőautó szirénája, jetmotor felszálláskor, egy puska elsülése

140 (fájdalomküszöb)


165-180

Rakéta kilövés

Maximális hang expozíció időtartamok

Az alábbiakban egy adott hangerősségű zajártalomban eltölthető maximális időtartamot tüntetjük fel:

Hangerősség decibelekben megadva

Napi időtartam

90

8 óra

92

6 óra

95

4 óra

97

3 óra

100

2 óra

102

1,5 óra

105

1 óra

110

30 perc

115

15 perc

 

Hogyan óvjuk hallásunk a zajártalmaktól?

A nagyothallás megelőzése érdekében a legtöbb, amit tehet, hogy elkerüli a zajártalmat, és megpróbálja elkerülni a korral járó nagyothallás további romlását.

Munkahelyén használjon fülvédőt! Léteznek különböző, fülhallgatóhoz hasonló fülvédők, amelyek a hangos zajokat elfogadható szintre halkítják le. Az előre legyártott, vagy egyénileg kiöntött műanyag, vagy gumi füldugók szintén hatékonyan védhetik a fülét a zaj ártalmaktól.

Vizsgáltassa meg hallását! Rendszeresen vizsgáltassa meg hallását amennyiben zajos a munkahelye. A hallás rendszeres vizsgálata a halláskárosodás korai felismerését teszi lehetővé. Ha Ön tudja, hogy romlott valamennyire a hallása, akkor elindulhat a további halláskárosodás megelőzésének útján.

Kerülje a hobbiból fakadó kockázatokat! A különböző hobbi sportok, pl. a vadászás, az extrém hangos zene hallgatása károsíthatja a füleit. Viseljen fülvédőt, vagy tartson szünetet a nagyon zajos tevékenységek végzése közben, ez mind védheti a hallását. A zene hangerejének csökkentése szintén jótékony hatású.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink