| Több

Milyen hangos az iPodja?

inforadio.hu

Jelentősen károsítja a tizenévesek hallását az, hogy túl sokszor és túl hangosan hallgatják iPodjukat - derült ki egy az Egyesült Államokban készült felmérésből. A szakemberek felvilágosítást sürgetnek.

A 31 megkérdezett főiskolás több mint fele annyira hangosítja fel a zenelejátszó készülékét, amennyire csak tudja, és túl sokáig hallgatja így ahhoz, hogy halláskárosodást szenvedjen.

A résztvevők 55 százaléka hallgatta az iPodját nagyon hangosan, azaz 85 decibel feletti szinten, 26 százalékuk 70 és 85 közötti szinten, és mindössze 19 százalékuk 70 alatti szinten.

A University of Southern Mississippi vizsgálata ugyan túl kis mintát vett alapul ahhoz, hogy abból messzemenő következtetéseket lehessen levonni, az azonban világossá vált belőle, hogy szükség van a probléma kivizsgálására.

Azt már korábban kiderítették az audiológiai szakemberek, hogy a 85 decibelnél hangosabb zajok - ide tartozik például a hajszárító hangja is - maradandó halláskárosodást okoznak annál, aki naponta több órán át, és éveken keresztül van kitéve a zajhatásnak.

Az Egyesült Államok illetékes munkaügyi szervének ajánlása szerint egy munkavállaló 100 decibeles zajhatásnak legfeljebb két órán át lehet kitéve, míg 115 decibelesnek legfeljebb 15 percig. A 10 decibeles emelkedés - például 100-ról 110-re - tízszeres intenzitást jelent.

Az már igen veszélyes lehet, ha valaki 130 decibelen hallgatja iPodát. Mindezt a gyermekek nem feltétlenül tudják, épp ezért a szakemberek elengedhetetlennek tartják a felvilágosításukat.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink