| Több

Mit okozhat a zaj?

otvenentul.hu

A zajszennyezés felzárkózott a légszennyezés mögé, az egyik legsúlyosabb környezeti és munkahelyi ártalommá vált. Milyen problémákhoz vezethet?

Először egy neves, világzenét – tehát nem technót – játszó együttes koncertjéről kellett negyedóra elteltével távoznom, mert a szekrénynagyságú hangfalak úgy felerősítették a zenét, hogy egész egyszerűen fizikailag fájtak – az egyébként az otthoni CD-lejátszóról ismert számok. Máskor azon kaptam magam, hogy a mozikban a fülemre tapasztott kézzel várom, legyen vége a túlhangosított filmelőzeteseknek.

Mindaddig csak a korosodásommal járó tünetnek gondoltam a zajtűrő küszöböm „kopását”, amíg nem olvastam arról, hogy mind az Egészségügyi Világszervezet, mind pedig az EU egészségügyi szakemberei tenni szeretnének a zajártalom, a zajterhelés ellen.

Egyre több kutatás támasztja alá ugyanis, hogy az elmúlt ötven évben az embereket érő zajterhelés mintegy megharmincszorozódott. Ennek oka nyilvánvalóan az életmód változásaiban és a technikai fejlődésben keresendők. Nincs olyan területe és helyszíne az életünknek – legyen szó munkáról, szórakozásról, pihenésről –, ahol ne lennének jelen, vagy ahová ne tudnának behatolni a zavaró hanghatások. Bár a jóléti társadalmak embere – látszólag – megtanult együtt élni az életmódjából adódó zajterheléssel, egyre több tudományos vizsgálat támasztja alá, hogy a tartós és/vagy intenzív zajok következtében mind többeket fenyeget már a középkorúak közül is a halláscsökkenés veszélye.

Ami azonban még ennél is „fenyegetőbb”: a huzamosabb ideig, mondjuk néhány éven át tartó állandó zajterhelés (és ez nem csak valamilyen gyakori, erős, bántó, fület sértő hanghatás lehet, hanem bármiféle állandó tompa, monoton zaj is) károsan hat az idegrendszer működésére (neurózis, depresszió), a szív- és érrendszerre (hozzájárulhatnak az infarktus és a magas vérnyomás kialakulásához). Az ez irányú orvosi kutatások azt a feltételezést is igazolták, hogy a zajok negatív hatással vannak az alvásunk minőségére (mélységére, idejére), a figyelem-összpontosító képességünkre, a hangulatunkra, a kedélyállapotunkra, vagyis az életminőségünkre is.

Hol a tűréshatár?
Az emberi szervezet alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy bizonyos monoton zajok vegetatív idegrendszeri hatásait enyhítse, de 85 dB (decibel) felett ez az alkalmazkodási képességünk kimerül, aminek következtében egészségünk károsodhat. Az orvostudomány szerint a zaj okozta fájdalomküszöb 120-130 dB felett van, ami megfelel egy körülbelül száz méter távolságra lévő lökhajtásos repülőgép felszállásakor keletkező zajnak.
Elsősorban a városi lakások lakóinak általában 40-50, az irodákban dolgozóknak 65 dB erősségű zajt kell folyamatosan elviselnünk.

Bár ahány ember, annyiféle a zajtűrő képességünk határa, a 85 dB az a határ, amelyen túl folyamatosan létezni már nem lehet az egészségkárosodás kockázata nélkül.

Az iparosodott országokban élők többségének a közlekedéssel járó zajterhelés jelenti a legnagyobb problémát. Ez a naponta több órán keresztül akár a tudat alatt is „érzékelt” zajhatás meghaladhatja a 80 dB-es átlagszintet. A megengedett sebességnél a járművek legalább 70 dB-es zajt keltenek, amely teherautóknál, motorkerékpároknál, különösen gyorsításkor vagy hegymenetben a 85 dB-t is elérheti. A sűrű egymásutániság és a párhuzamos közlekedés, valamint a házakról visszaverődő zaj esetén ez még 3-5 dB-lel megemelkedhet. A 30–65 dB erősségű zaj (amely jelen van szinte minden munkahelyen, bevásárlóközpontban, pályaudvaron, vagy a közlekedési eszközök többségén) elsősorban az egymás közötti kommunikációt nehezíti, pszichés hatása pedig figyelemzavarokban, ingerlékenységben, fáradékonyságban nyilvánulhat meg.

Akik reptér közelében laknak, vagy valamilyen erősen zajos munkahelyen dolgoznak (pl. építkezés, étterem, vendéglő), akár 65–85 dB erősségű zajt is kénytelenek elviselni. Ez a zajszínt már károsan hat a szívműködésre, hajlamosít a magas vérnyomásra, provokálja a pulzusszám emelkedését, és negatívan hat a légzésre és a szervezet anyagcseréjére.

Védd magad!
Az audiológusok (a hallás élettanával, patológiájával foglakozó orr-fül-gégészek) szerint egyébként a kellemetlen és folyamatosan jelen lévő zajokhoz nem lehet hozzászokni. Ezért is tanácsolják, hogy – ha csak tehetjük – kerüljük a zajos helyeket, illetve ha erre életvitelünk miatt nincs módunk, legalább védjük magunkat a zajoktól. Aki például zajos környéken lakik, elsősorban a beszüremlő zajok csökkentésével (pl. ablakok szigetelése, zajvédő kerítés, a lakás belső falainak szigetelése stb.), a zajos munkahelyeken dolgozók pedig a hallójáratba helyezett füldugó, fülvédő használatával óvhatják meg az egészségüket, illetőleg az idegrendszerüket az intenzív/agresszív hangtámadásokkal szemben.

S nem árt megfogadni azt a tanácsot sem, hogy néha fogd „csendkúrára” magad.
Amennyiben zajos környezetben élsz, ilyen munkahelyen dolgozol, naponta legalább fél órára teremts teljes csendet magad körül.

Ha időd engedi, legalább hetente egyszer járj egyet a természetben, olyan helyekre sétálj, kirándulj el, ahová a város zajai már (vagy még) nem tudtak betörni. Ha rádiózol, televíziózol, CD-t hallgatsz, mérsékelt hangerőre állítsd a készülékeidet.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink