| Több

Nem hallja? Milyen gyógyszert szed?!

50plusz.hu

A legújabb kutatások szerint az aszpirin, az acetominofen és más nem szteroid-alapú gyulladáscsökkentő szerek rendszeres használata növelheti a halláskárosodás kialakulásának esélyét férfiaknál, különösen fiatalabb, 60 év alatti férfiaknál.

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb érzékelési zavar, ami csak az Egyesült Államokban 36 millió embert érint. A betegség pedig nem csak az idősek, de a 40-49 évesek körében is igen gyakori, és bár a legtöbb eset kevésbé súlyos, már az enyhe halláskárosodás is jelentős életminőség-romlást okozhat.

Az aszpirin, az acetominofen és az ibuprofen a három leggyakrabban használt gyógyszer az Egyesült Államokban. Az aszpirin ototoxikus (fülre káros) hatása régóta ismert, valamint a nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentőknél is felmerült az ototoxicitás lehetősége, de az acetominofen és a halláskárosodás kapcsolatát csak most sikerült feltárni.

A mostani kutatásban összesen 26 000 férfi vett részt, akiknek gyógyszerszedési szokásait és hallását rendszeresen megvizsgálták.

Az aszpirin esetében, az 50 év alattiak és az 50-59 évesek 33 százalékkal nagyobb eséllyel voltak halláskárosultak, mint azok, akik nem szedik rendszeresen a gyógyszert. A 60 év felettieknél nem mutatható ki kapcsolat az aszpirin szedése és a hallásromlás között. Nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők rendszeres szedésekor az 50 alattiak esetében 61, az 50-59 éveseknél pedig 32 százalékkal gyakrabban fordul elő halláskárosodás. Acetominofennél ezek az arányok 50 év alatt 99, 50-59 év között pedig 38 százalék.

"Ezek alapján egyértelműen látszik, hogy bizonyos gyógyszerek szedése jelentősen növelheti a halláskárosodás kialakulásának esélyeit, különösen a fiatalabb férfiak esetében, ez pedig komoly közegészségügyi problémát jelent" - nyilatkozta Dr. Sharon G. Curhan, a Brigham és Női Kórház munkatársa.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink