| Több

Örök zajban, fülzúgással

freespirit.hu

A halláskárosodottak örök csendben élnek, és mindent megtennének azért, hogy újra hallják a külvilág zaját. Akik fülzúgástól szenvednek, megfelelő terápia nélkül sosem élvezhetik igazán a csendet.

A latin eredetű tinnitus szó csengést, csörgést, zúgást jelent, és minden olyan kórosan érzékelt zajnak a jelölésére használják, amely nem külső hangforrásból ered. Élete során szinte mindenki tapasztal a fülében hasonló hangérzéseket, így azok is el tudják képzelni, milyen kellemetlen lehet hosszú távon elviselni a fülzúgást, akik nem érintettek a problémában.

Milyen hangok nehezítik a fülzúgástól szenvedők mindennapjait?

Nagyon széles spektrumon mozog az a hang, amit a fülzúgással együtt élők hallanak. Vannak, akik a tévé sistergéséhez hasonló hangot, mások sípolást, tücsökciripelést, berregést, fütyülést, sistergést, szívdobbanáshoz hasonló pulzálást észlelnek, de olyan is előfordul, hogy valakinek a légkalapács zaját kell egész nap elviselnie. A hangok erőssége egyéni és gyakran változó, és nemcsak a fülben, hanem a fejben is jelentkezhetnek. Nyugodt, csendes környezetben a legzavaróbbak, sok szenvedő alanynak ezért megnehezítik az elalvást, akadályozzák a koncentrációt.

Hogyan alakul ki a fülzúgás?

A fülzúgás létrejöttéről több elmélet is létezik, legelfogadottabbnak azonban a Japánban, később Amerikában tevékenykedő lengyel származású Pawel Jastreboff által 1988-ban kidolgozott neurofiziológiai modellt tartják. Régóta tudjuk, hogy a külvilágból érkező zajok hatására a dobhártya rezegni kezd, majd a középfülben elhelyezkedő hallócsontocskák vezetik tovább a rezgéseket a belsőfülbe. Elektromos jelekké, azaz ingerületté a belsőfülben elhelyezkedő csiga szőrsejtjeiben alakulnak át az addig mechanikus hangrezgések. Ezek az elektromos jelek az agyban, a hallóideg rostjain futnak tovább az agykéregig. Az új neurofiziológiai modell alapján az agy különböző pontjain a jelek, jelsorozatok tovább alakulnak, és nemcsak a hallópályához tartozó területek, hanem egyéb idegpályák, fontos agyi területek felé is adnak információkat. A tinnitus létrejöttének kritikus helyei az agy azon részei, ahol ezeknek az információknak az átalakulása, átadása történik.

Kitől kérhetnek segítséget azok, akiknek nem szűnik a fülzúgásuk?

Rendkívül fontos, hogy ha valaki hosszabb ideig tartó fülzúgást észlel, minél hamarabb forduljon orvoshoz, nem érdemes arra várni, hogy magától elmúljon. A kivizsgálást általában fül-orr-gégész orvos kezdi, bár a fülzúgásoknak csak igen alacsony százaléka tartozik kizárólag erre a szakterületre. A tinnitus legbanálisabb oka a felhalmozódott fülzsír, amelynek eltávolítása után a panasz megszűnik. Fülgyulladás és fülkürthurut is okozhat fülzúgást, ami az esetek nagy részében szintén eredményesen kezelhető. Hallásvizsgálatra is sor kerülhet, mivel hallásromlás is társulhat a fülzúgáshoz. Tudni kell, hogy a tinnitus hátterében legalább ötven tényező állhat, ezért ha a fül-orr-gégész nem találta meg a kiváltó okot, a vizsgálatot folytatni kell.

Lelki tényezők is állhatnak a fülzúgás hátterében?


Ismert a pszichológiai-pszichiátriai, stressz okozta fülzúgás, ami napjainkban vezető faktornak számít. A stressztűrő képesség alacsony szintje már igen fiatal korban előidézheti a tinnitust, és vizsgaidőszakban, szerelmi bánat, családi konfliktusok, munkahelyi feszültség stb. esetén a panaszok felerősödhetnek. Pszichiátriai vonatkozása is ismert a fülzúgásnak, a betegek ilyen esetben téveszmével, illetve hallucinációval összefüggésben hallhatnak hangokat. Az alkoholizmus és a drogfüggőség szintén előidézheti a tinnitust.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink