| Több

Süketséget okozott a fültisztító pálcika

vital.hu

Váratlanul kigyógyult a kilenc éven át tartó részleges süketségből egy brit kisfiú, amikor játék közben egy fültisztító pálcika egy darabja esett ki a füléből.

A 11 éves Jerome Bartens 2 éves korában süketült meg a jobb fülére, ezért a mindennapokban számtalan nehézséggel szembesült: a tv-t csak felhangosítva, másokat pedig csak kiabálva volt képes meghallani, és az iskolában is sokat küzdött a tanulással.

Egy nap azonban játék közben pattogó hangot hallott, hallásképtelen fülében pedig egy tárgyat talált: egy fültisztító pálcika fejét. A család szerint a fiú még totyogó korában tehette a pálcikát a fülébe, aminek a feje azután valószínűleg letörhetett.

Jerome élete az eset óta egy csapásra megváltozott: már nem kell elfordítani a fejét, ha jól akar hallani, és másoknak sem kell emelt hangerővel beszélni hozzá. A pozitív végkifejlet ellenére az édesapa panaszt tett a kisfiút kezelő orvosok ellen, akik nem vették észre a halláskárosodás okát, és a szülőknek - akik mindig is sejtették, hogy a problémát valamilyen tárgy okozhatta - azt mondták,  a kisfiú majd kinövi a problémát. Ugyan végül igazuk lett, de hanyagságuk kilenc évi kellemetlenséget és iskolai lemaradást okozott Jerome-nek.

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink