| Több

Szilikonnal a hallásért - motorosfüldugó-teszt

origo.hu

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. Kipróbáltuk a kínálatot a pár száz forintos szivacsdarabtól kezdve a füldugók Ferrarijáig.

Egy füldugókat forgalmazó cég felmérése szerint Magyarországon a motorosok alig egynegyede (23 százalék) használ valamilyen füldugót motorozáshoz, holott a válaszadók 89 százaléka arról számolt be, hogy szokott sípolni, zúgni a füle motorozás után. Ez nem véletlen, ugyanis általános tévhit, hogy a bukósisakok védenek a zajártalmak ellen, a legtöbb sisakban már viszonylag alacsony sebességnél is meghaladja a zajszint a káros mértéket.

Sokan azt gondolhatják, hogy motorozás közben az erőforrás vagy a kipufogó bömbölése jelenti a legnagyobb problémát, pedig ezeket a zajhatásokat messze meghaladja a sebesség növekedésével erősödő szélzaj. A hallás károsodásához vezető zajhatás eléréshez ráadásul nem is kell száguldozni, hiszen már 100 kilométer/órás tempónál is 94 decibeles zaj érheti a fülünket a bukósisakban, ami már 15 perc után ártalmas lehet.

A megoldás viszonylag egyszerű, csak egy pár füldugót kell beszerezni és hordani ahhoz, hogy ne ordibálva kelljen kommunikálnunk nyugdíjas éveinkre. A választék szerencsére meglehetősen bőséges, a néhány száz forintos szivacsdarabtól kezdve a nyolcezer forintos profi füldugóig terjed a kínálat. Ez utóbbiba a márciusi motorkiállításon botlottunk a Hungexpón, ami az egész teszt ötletét is adta: mit tudhat a sokezer forintos füldugó a mezei változatokkal szemben?

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink