| Több

Veszélyes decibel

A fiatalok manapság hetente legalább egy alkalommal látogatnak el buliba vagy koncertre, ahol a hangos zene hallgatásával kockára teszik hallásuk épségét. Ez mellett gyakran hallgatnak hangosan zenét fülhallgatóval is. Így könnyen maradandó halláskárosodást szenvednek, amellyel sokan nincsenek tisztában.

Munkában már 85 dB felett kötelező a füldugó. Buliban szerintetek ennél hangosabban szól a zene? A következő néhány pontban érdekességeket gyűjtöttünk össze a hallásról. Ismerd meg jobban a hallást és a fület!

Tudtad? A zaj okozta maradandó halláskárosodást nem lehet gyógyítani, így az egyetlen járható út a megelőzésben, füled védelmében és a tartós, vagy nagyon nagy zaj elkerülésében rejlik.

Tudtad? A biztonságos hangnyomás szint érték, aminek kitehetjük a hallásunkat 80 decibel. Tartós, ennél erősebb zajhatás visszafordíthatatlan halláskárosodást okoz.

Tudtad?
Egy diszkóban vagy koncerten 95 és 115 dB közötti a zaj mértéke. Ez a hallásküszöb nagymértékű emelkedését eredményezi, ami tragikus balesetekhez vezethet, ha ebben a "halláscsökkent" állapotban vesz részt valaki a közúti forgalomban.

Tudtad? A nagy, illetve a folyamatos zaj nemcsak a hallószervekre van hatással, hanem a vérnyomásra, a szívre és az alvásra is.

Tudtad? Egyharmadával nőtt a halláscsökkent tinédzserek száma az utóbbi tizenöt évben.

Tudtad? Négy zenészből háromnak van hallással kapcsolatos rendellenessége.

Tudtad? Egy átbulizott éjszaka fülzúgáshoz és fülsipoláshoz vezet.

Tudtad? Van olyan zenebarát füldugó, ami csak a hallásodra káros zajt szűri ki, de mellette ugyanúgy élvezed a zenét és tudsz vele beszélgetni, és mindenekelőtt a füledben észrevétlen marad.

Tovább az eredeti cikkhez

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink