| Több

Vuvuzela a hangulatgyilkos, mit lehet ellene tenni?

Skerlanitz Erika

A vuvuzela nevű műanyag hangszert a stadionok bejáratánál ingyen osztogatják, és a nézők folyamatosan fújják, aminek következtében számos panasz érkezett már az európai televíziós csatornáktól.

A közvetítő társaságok tudósítói alig hallják a saját hangjukat a méhrajszerű zúgásban, s az ügyben már Joseph Blatter FIFA-elnök is megszólalt. "Ez egy helyi jelenség, és nem tudom, hogyan lehetne megszüntetni. Nem Nyugat-Európában vagyunk, itt zaj, energia, ritmus, zene, tánc és dob van. Ez Afrika. Alkalmazkodnunk kell egy kicsit."

Darázszúgásra emlékeztető hangja van, s szakértőnk szerint kóros mértékben stimulálja az idegrendszert!

A vuvuzela túl erős hangjára már több neves focista is panaszkodott. Elmondták, hogy csökkenti a koncentrációt és stressz alatt tartja a hangszerhez nem szokott játékosokat. A szurkolási hangulat teljesen más, mint amit az európai ember megszokott, ám ez a darázs zúgáshoz hasonló műanyag kürt iszonyúan idegesít nagyon sok embert.

Szigeti Csaba a szegedi egyetem tanára, zeneterapeuta, a különféle hanghatások lelkünkre való hatásának szakértője így nyilatkozott:

Az emberi agy egyik legnagyobb "elektromos beszállítója" a fül.
Bizonyos körülmények közt a teljes agyi elektromos aktivitás 90%-át is kiteheti, letaszítva ezzel a szemet az első helyről.

Egyelőre ott tartunk, hogy a közvetítések közben fizikai képtelenség elvonatkoztatni a helyiek darázskürtjétől, aminek hála többen másznak falra, mint amennyien nem. De mit lehet ez ellen tenni? Használjuk az Alpine által kifejlesztett füldugót, ami a vuvuzela hangját lecsökkenti, de az élmény továbbra is megmarad!

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink