| Több

Zajártalom az ókorban

netambulancia.hu

Azt hihetnénk,hogy a zaj a mi korunk negatív jellemzője. Ám kiderül, hogy az ókor embere is szenvedett tőle.- irja Corriere della Sera.

A városnak megvannak a maga előnyei,de fárasztó, idegesitő. Túl sok az ember és túl sok a zaj.-írta az I. században Marcus Valerius Marsialis költő, aki amint lehetett, elmenekült tőle csendes falusi birtokára.

Hasonlóképpen vélekedett leveleiben az ifjabb Plinius is.

A tanúságok egybehangzóak: az élet Rómában az ókorban pokol volt. Éjszaka a részegek ordítozásai, nótázásai akadályozták az alvást. Hajnalban pedig a pékek és az iskolamesterek hangoskodtak. Napközben a tömeg és a a kocsik vasalt kerekeinek a bazaltkockákhoz való csapódása okozott fejfájás. Mindezt tetőzte az ablakokból kidobott edények zörgése, mivel a rómaiak rossz szokása volt mindent kihajigálni az ablakon,amire nem volt szükségük.

Ha pedig valaki, szerencsétlenségére közel lakott egy fürdőhöz, annak lehetetlenné vált az élete. Seneca, aki éppen egy fürdő felett lakott, panaszkodott és süket szeretett volna lenni az onnan felhallatszó hangok miatt.

„Akik ott súlyzókkal edzenek, azok nyögnek, zihálnak. Ha valaki éppen masszíroztatja magát, a masszőr tenyerének csattogása visszhangzik különböző hangokon, aszerint, hogy nyitott tenyérrel, vagy begörbítettel paskolja éppen kliensét. Van, aki hangosan fecseg, veszekszik,vagy nagy lendülettel veti bele magát a vízbe. A szőrtelenítő kiabálva ajánlja szolgáltatásait és csak akkor hallgat, amikor valakinek a szőreit tépi, akkor viszont az ordít, akit kezelésbe vesz..." - írta a nagy filozófus.

Marsialisnak nem volt kétsége: az alvás a városban luxus, amit csak a nagyon gazdagok engedhetnek meg maguknak.
Vajon hogyan festenék le az életet a zajban, ha ma élnének?

Hallásvédelem rovat cikkei

Hogy unokáinkat is halljuk majd...

Sokan nem tudják, hogy motorozás közben olyan zajterhelés érheti a fülünket, ami már néhány perc után is maradandóan károsíthatja a hallásunkat. A megoldás meglehetősen egyszerű: füldugót kell használni, de persze nem mindegy, milyet. tovább..

A süketség génje

Egerekben igazolták, hogy egyetlen gén kikapcsolásával fokozható a belső fül érzékelő sejtjeinek osztódása. Ez a jelenség talán a süketség terápiájában is szerepet kaphat. tovább..

Dobhártya dolog

A dobhártya sérülését okozó közvetlen hatások legtípusosabb esete, amikor gyermekek játékból vagy kíváncsiságból hosszabb vékony tárgyat (gyufaszál, ceruza, esetleg hajcsat) dugnak a fülükbe. Néha azonban a hallójáratba került idegentest nem szakszeruen végzett eltávolításának kísérlete is vezethet dobhártyasérüléshez, súlyosabb esetben hallócsontsérüléshez is. tovább..

Süket generáció

Diszkók és a hordozható zenelejátszók hangerő korlátozást érdemelnek! Mindenki ismeri az átmulatott éjszakák utáni fülzúgást: 120 decibel hangerejű diszkózás 1 hét zajos környezetben lévő munkának felel meg hallásvédelem nélkül. A zúgás figyelmeztető jel. tovább..

Aktuális ajánlataink